Sędzia napisał(a):

|
Jak dla mnie może być oddana w naturze - nie ma problemu. Z tym że zauważam, że w konsekwencji będzie to droższe dla Skarbu Państwa (a więc dla podatnika) rozwiązanie niż oddanie 20% jej wartości w pieniądzu.
|
Nic nie będzie droższe - bo nam podatknikom nic się nie daje, ani tym bardziej tutaj nie zabiera. Co najwyżej możesz napisać że nie będziemy mieli udziału w zyskach z paserki. A ściślej nie my tylko "rózowi".
Cytat:
|
Co do komisji rozliczenia prywatyzacji - jestem za, tyle że to nierealne. Widziałeś co się działo gdy PiS chciał postraszyć badaniem prywatyzacji banków? Rozmawiajmy o realnych scenariuszach, a nie o tym co słuszne. Słuszne byłoby odcięcie ręki każdemu złodziejowi. Także temu, który okradał poprzez "prywatyzację".
|
Wiem że co korzystne dla nas i naszego kraju, nigdy nie jest realne, bo uderza w zbyt wiele grup interesu.
Tyle że i ja o tym pomyślałem, umiejętnie napuścić jednych na drugich, zapowiedzieć co napisałem i tyle.
Tylko trzeba chcieć i umieć.
Myslisz że starozakonni mieliby dylematy, i interesowałyby ich ustalenie okragłego grata i jego skutki, gdyby chodziło o grubą forse?
Cytat:
|
Zysk byłby również, gdyby ta kamienica warta 4 mln zł pozostała własnością państwa.
|
Ja nie widze w tym zadnego zysku.
Cytat:
|
Co do kwestii czemu omijam pewne kwestie - napisałem, że to jest zbyt skomplikowana sprawa żeby wszystko napisać w kilku zdaniach.
|
Ale pomijasz dość kluczowe kwestie.
Bo w kwestii reprywatyzacji to my sie przecież zgadzamy. Rzecz w tym ze Ty dopuszczasz naszą zrzutę, i z tego co piszesz (albo dzięki temu co pomijasz) także na nieuprawnione żadania.
Cytat:
Tam gdzie właściciel dostał i przyjął jakąś formę odszkodowania, to oczywiście drugi raz nie może go dostać, jeżeli zostało wypłacone odszkodowanie (zaakceptowane), to wydaje się że szkoda została naprawiona i jej już nie ma.
Jeżeli ktoś nie ma spadkobierców, to oczywiście przepisy prawa mówią, że dziedziczy Skarb Państwa (a właściwie dziedziczył, bo teraz to samorząd dziedziczy). I tutaj nie ma żadnej zgody na jakiekolwiek "prawo rasowe". Jeśli ktoś takie rozwiązanie wprowadzi, to Trybunał Stanu.
|
Super.
Ale napisze jak Ty - to nierealne.
Cytat:
|
Można powiedzieć że dlatego mamy za to płacić, że PRL jest tym samym wzbogacone majątkiem zagrabionym przez Rzeszę. To nie jest coś, co się należało PRLowi, że to była własność którą nabył prawidłowo. Jak ci się coś nienależy, to nie jest Twoje - i powinieneś oddać.
|
Ziemie zachodnie - baj, baj...
Cytat:
|
Co do pytania - jak to jest, że części udało się odzyskać a innym nie - to bardzo proste. Masz opłatę sądową 100 tys złotych i sąd cię z niej nie zwalnia.
|
Możesz przybliżyc?
Cytat:
|
Właściciela któremu odebrano majątek nie interesuje, kto dokładnie się na tym wzbogacił - czy "niektórzy" czy pańśtwo. To jest kwestia polityczna, kwestia rozliczeń, osądzenia winnych i odebrania im majątku. Natomiast to jest już problem państwa, a nie właściciela.
|
To ja mu daje opcje albo go to zainteresuje, albo nic nie bedzie miał.
Ot, polityka - a gdzie grube pieniądze zawsze mamy do czynienia z polityką.