Wyświetl pojedynczy post
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.07.2008, 21:25
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Bez przesady z tymi rekompensatami.

W końcu jednak wielu Polakom zabrano ich własność, i teraz często ta własność dalej jest własnością Skarbu Państwa tylko że SP nie chce jej oddać (bo np. mieszczą się tam np. jakieś urzędy itp.). Skoro SP jest nadal wzbogacony o tą nieruchomość, to logiczne że albo powinien oddać, albo zapłacić.

Jeśli będzie to dotyczyć tylk obywateli Polski to jestem za.

ps. śmiesznie będzie, bo niedługo wyjdzie na to, że jak na polskie warunki PiS to partia ultaliberalna (gospodarka)
1. Obywatele polscy niezależnie od narodowości.
2. "Rekompensata" za majątek zagrabiony przez III Resze i potem zagrabiony Rzeszy przez RPL
3. Jakim prawem ja mam składać się na rekompensatę - mi nic do tego.
4. Właśnie nie ma mowy o zwrocie w naturze. To jak najbardziej dawno powinno być zrobione i to można zrobić - choćby jak Żyd z Wadowic co odzyskał kamienice w której mieszkali Wojtyłowie.

Sędzia napisał(a):Wyświetl post
(...)wzbogacony o tą nieruchomość, to logiczne że albo powinien oddać, albo zapłacić. (...)
To płać, ale ja nie mam zamiaru (oddawać można już dzisiaj). I może wyjaśnij mi - jeśli łaska - tą "logikę" która mówi, że mamy płacić za złodziei z PRL I III Rzeszy jakieś "rekompensaty" których wysokość będzie jakoś "szacowana" a zasadność dochodzenia o takie rekompensaty będzie rozpatrywana przez jakichś urzędników a nie sądy.
kalashnikov2 napisał(a):Wyświetl post
Co tam rekompensaty, majątki, podatki. Dzieci takie glupstwa nie obchodzą. Nie ma Giertycha i Leppera i to się liczy. Mogą chodzić glodni, ważne że świat się już nie śmieje
Świat właśnie się śmieje, tyle że tubylcy nie sa o tym informowani.