Wyświetl pojedynczy post
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.07.2008, 20:02
cuul napisał(a):Wyświetl post
Dlatego że żył w ZSRR i był niesłusznie wysłany do psychiatryka ma być dla mnie ekspertem czy może wyrocznią w sprawie UE? Chyba przesadzasz
Nie przeinaczaj.
On poznał co to CCCP na własnej skórze, i jak widzi podobieństwa to wie co mówi.

Cytat:
Nie umknął. Nie wiem co chcesz wiedzieć w sprawie VAT`u. Chodzi Ci o wynegocjonowane warunki przed przed akcesją? O stawki jakie są dziś a jakie w pozostałych państwach członkowskich? Mógłbyś się określić bo za bardzo nie wiem o co pytasz.
Krótko - jego likwidacje.

Cytat:
Ktoś nam karze decydować się na Euro? Możemy z tym bujać się podobnie jak Dania, Szwecja czy WB.
Zonk... nie możemy - to był jedne z warunków akcesji. Na szczęście nie wymuszono na nas daty, wierząc (niestety słusznie) w tutejszych eurooszołomów ze to niekonieczne.

Cytat:
Poza tym, by się znaleźć w strefie Euro trzeba spełnić kilka warunków. Na razie możesz spać spokojnie.
Szansą jest np: eliminacja wahań kursowych (bardzo ważna sprawa dla firm, nie będzie problemów typu - za mocna złotówka, eksport nieopłacalny etc) Inna szansa to dostęp do europejskiego rynku usług finansowych (większa konkurencja usług bankowych na rynku unijnym poprawi sytuacje na naszym rynku a może się to objawiać np tańszymi kredytami). Z reguły na początku jest ciężko, trudny okres przejściowy ale z czasem sytuacja się poprawia. To normalne i przy każdej reformie jest podobnie.
Spóźniłeś się na dyskusje było to już tutaj wałkowawe.

Ja wspomne tylko o jednym teoretycznym przykładzie - gospodarce Niemiec zagraza inflacja, polskiej potrzeba, w cyklu którym się znalazłą taniego pięniądza. Pytanie brzmi - na co decyduje się Bank Jewropejski - na obniżke stóp czy na ich podniesienie?

A taka drobnostka jak krwawica jaką zafundowano nam, abysmy mieli silny pieniądz, to już nie ma znaczenia? A koszt obrony kursu podczas okresu przejsciowego?

Cytat:
To były założenia czysto hipotetyczne, a z tym wetem to bym się wstrzymał. Jest taka możliwość, ale raczej kraje wstrzymują się z podjęciem takiej decyzji.
No co Ty nie powiesz - już widzę jak Francja chce u siebie rozpierduchy z własnymi rolnikami..

Cytat:
Rolnicy są tą grupą społeczną, która jak na razie najwięcej zyskała z naszego członkostwa.
Zyskała - bo ma to co miała + dopłaty.
A zyska jeszcze bardziej, gdy zniesie się kwoty i ograniczenia produkcyjne bo bez problemu na równych warunkach (wolny rynek) rozprawi się z konkurencją starej UE.. myślisz ze graj to starej UE?

Cytat:
Konkurencyjność produktu to nie tylko jego cena, ale np też sposób produkcji. Polskie produkty są cenione na zach. właśnie dlatego że są najczęściej produkowane w sposób naturalny. Konsument w UE się zmienia i coraz większy nacisk kładzie na zdrowe odżywianie się a w coraz mniejszym stopniu kieruje się ceną produktu.
Po co mi piszesz o czymś co nie tyczy się tematu i o tym wiadomo?
No chyba że chcesz podkreślić że zgadzasz się iż ograniczenia jakie na nas nałożono dzieki socjalizmowi UE nie służą nam, a jełśi je zniesiemy to tylko na tym skorzystamy i jestes spokojny o wynik, jak ja.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 14.07.2008 o godz. 20:06.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.