Wyświetl pojedynczy post
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.07.2008, 16:26
irman napisał(a):Wyświetl post
Wraca człowiek z wakacji, myśli, że przeczyta wreszcie o jakiś sensownych transferach, a tu cisza i tradycyjne przymiarki, zapowiedzi i wymachiwanie szabelką naszych działaczy, że już za chwileczkę, już za momencik ściągnie się kilku zawodników, którzy od razu wzmocnią skład. Znaczy, od kilku tygodni to samo.

Przyznam, że nic z tego nie rozumiem. W porządku, być może zrozumiano, że na LM nie ma szans - to nie dziwi. Trochę większe zdziwienie łapie mnie gdy dowiaduję się, że mamy wkalkulowaną porażkę z Beitarem. Znaczy, że jak odpadniemy z pucharów w sierpniu jest ok. Za cholerę nie mogę jednak pojąć jak można nie wzmacniać zespołu mając w perspektywie sezon po którym mistrz Polski zagra w eliminacjach LM z zespołami, które będą w jego zasięgu. Przecież nasi głowni rywale się wzmacniają, natomiast my z tym składem (słabszym niż rok temu) i trenerem, już raczej nikogo nie zaskoczymy. Nie mam pojęcia o co chodzi w tym burdelu, ale że na Reymont mamy burdel i amatorów - co do tego nie mam wątpliwości.

Prosta kalkulacja

przypuśćmy, że prawdopodobieństwo przejścia Beitaru z obecnym składem wynosi - 2 do 5

przypuśćmy, że, żeby wydać na transfery tyle, żeby prawdopodobieństwo wynosiło około 4 do 5 wynosi np 5 mln euro.

To 5 mln euro żeby było jakkolwiek opłacalne musi zarobić na siebie 8% - czyli inwestycja musi przynieść przynajmniej 400 tys euro.

załóżmy dalej, że np. takie wzmocnienie da nam w III rundzie po przejsciu Beitaru - prawdopodobieństwo gry w LM na poziomie - 2 do 5

Jeśli zdarzy sie tak, że przegramy z Żydami - to jest wtopa - duza częśc z 5 mln euro zostanie wtopiona w błoto.

przypuśćmy, że przejdziemy Żydów ale polegniemy na III rundzie - nie zarobimy 400 tys euro - mało, nawet nam się to nie zwróci, tak żebyśmy wyszli na 0 - - a prawdopodobieństwo przejścia jest - jak założyliśmy 2 do 5.

Policzmy teraz zarobek alternatywny i prawdopodobieństwo alternatywne

Prawdopodobieństwo, że baryłka ropy w okresie o którym mówimy skoczy z 200 euro na 220 euro wynosi 3 do 5

co mamy? Większe prawdopodobieństwo zysku (10%) i mniejsze prawdopodobieństwo wtopy przy zysku - a więc większym niż zakładane przynajmniej 8% w Wiśle.

Tylko totalny ignorant - zainwestowałby w Wisłę

Nie ma darmowych obiadów - zapamiętajcie sobie.
Ostatnio edytowane przez sambo : 14.07.2008 o godz. 16:30.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Odpowiedz cytując