Wyświetl pojedynczy post
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.07.2008, 20:40
cuul napisał(a):Wyświetl post
...Powiem tak, jest to możliwe że tak powiedział, ale czemu to ma świadczyć? Nie mamy obrazu całości sytuacji. Wielu ludzi, którzy z nim pracowali mówiło że był on bardzo dobrym strategiem, który bardzo dobrze wyprzedzał ruchy innych. Skąd macie pewność że te słowa nie miały na celu grę na czas z SB. Spekuluje, ale ani ja, ani Wy nie wiecie jak było naprawdę i mało prawdopodobne byśmy się kiedyś dowiedzieli. Poza tym Ciosek to nie osoba z mojej bajki do której mam zaufanie. Wy chyba również....
Masz rację co do jednego... nie mam za grosz zaufania do Cioska (w przeciwieństwie do jak już wspominałem hołubiących go jako "autorytet" decydentów stacji TVN), aczkolwiek książka w której ukazała się treść tegoż szyfrogramu ambasadora NRD została wydana w 2001 roku i ani Ciosek, ani Geremek nie zaprzeczyli w żaden sposób treści tej informacji.

Natomiast co do "obrazu całości sytuacji" to Geremkowi jako socjaldemokracie, nie podobał się po prostu program I Krajowego Zjazdu Delegatów "Solidarności" pt. "Samorządna Rzeczpospolita", który przewidywał dążenie odebrania nomenklaturze partyjnej władzy nad gospodarką, poprzez uspołecznienie dotychczasowych przedsiębiorstw państwowych, dokonane za pomocą samorządu pracowniczego.

Geremkowi nie w smak była również idea oddolnego przejmowania władzy, poprzez udział kandydatów "Solidarności" w mających się odbyć w grudniu wyborach do rad narodowych (nie odbyły się, a raczej zostały mocno w czasie przesunięte, z powodu wprowadzenia stanu wojennego). Co ciekawe entuzjastami i inicjatorami tej idei byli m. in. Michnik i Kuroń, którzy powołali do życia w XI 1981 r. Kluby Samorządnej Rzeczypospolitej "Wolność-Sprawiedliwość-Niepodległość" (żeby nie było tak "różowo" Michnik wcześniej zahamował rozwój Polskiej Partii Pracy, która była ideą "Sieci największych zakładów pracy" - zapewne dlatego, iż nie mógłby tej inicjatywy kontrolować).

Wreszcie Geremek z pewnością obawiał się (jako lewak i antyklerykał) mocnej pozycji Kościoła Katolickiego w ramach "Solidarności".

Co do "gry na czas"... przecież jego słowa z tego cytatu jednoznacznie wskazują, iż niemal apelował o szybkie działania i siłową likwidację "Solidarności", po czym odtworzenie jej w ściśle sterowanej odgórnie formie.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 13.07.2008 o godz. 20:45.