PvD napisał(a):

dorzucił bym jeszcze Turków. Niestety tak i Trucja tak i Kazachstan wykorzystały zapewne fakt iż część ich terytorium znajduje się na terenie Europy (KAZ-5%, TUR-3%)i dlatego pewnie mogli sobie wybrać.Niestety.
Izrael to już totalne nieporozumienie.Jak jakieś Państwa na Karaibach nie będą tolerować jakiegoś kraju i ich wszystkich federacji ze względów politycznych to UEFA przygarnie Paranoja.
|
Wydaje mi sie ze jest trochę inaczej. Nie znalazłem teraz regulaminu UEFA, ale prawdopodobnie jest tak, ze warunkiem członkostwa w UEFA jest 'wypisanie' sie z innej federacji i złożenie wniosku do UEFA, która może go przyjąć lub odrzucić. Tak np zrobił Kazachstan w 2002. Wystąpił ze związku azjatyckiego AFC i wstąpił do UEFA. Jak się wszyscy domyślają, powód jest jeden: "For money". I oczywiście poziom sportowy klubów i reprezentacji Kazachstanu tez na tym skorzystał.
Zresztą nie tylko w Europie, podział geograficzny kontynentów odbiega od podziałów federacji. np Australia również nie dawno (2006 rok) zmieniła "barwy" - z Oceanii (OFC) na azjatyckie (AFC). Tu głównym powodem był sposób kwalifikacji do Mistrzostw Europy - wygrany ze strefy Oceanii grał baraż z państwem z innej strefy.
Tutaj mapka z podziałem na federacje - >
link
A wracając do tematu dwumeczu Wisła - Beitar. To musimy ten mecz wygrać na boisku. Ten mecz i miejmy nadzieje następne mecze w Europejskich Pucharach zweryfikują umiejętności naszych piłkarzy.
Nie wiem czy pamiętacie jak przełożono nam mecz z Lazio na inny termin. Wtedy też Włosi sugerowali przeniesienie meczu poza Kraków. Miło Wam było wtedy?