pietruch napisał(a):

Już zaznaczyłem że temat polityczny mnie nie interesuje ;-).
Racz jednak zauważyć, że ta niemiecka gazeta przedstawiła na tyle silne argumenty, że nikt z nimi nie polemizuje, lub próbuje je zbyć zdaniem że magazyn ten jest brukowcem.
|
Jakie argumenty? i na co?
Cytat:
|
Uważam, że pan Wyszkowski skompromitował się swoją wypowiedzią
|
A możesz ją zacytować? - bo jakoś nie wiem o czym mowa.
Cytat:
jak i ta osoba, która pisała o szukaniu dokumentów w archiwach Stasi. Można powiedzieć, że przerost jadu na treścią .
|
Nie wydaje mi się, abym to
Ja skompromitował sie czymkowiek - całość z której wycieli to zdanie brzmiała tak:
Wilku napisał(a):

Dobra przejdźmy do rzeczy ważniejszych.
Cytat:
Sensacyjny raport dowodem na niewinność Wałęsy
Tygodnik "Focus Historia" pisze, że dotarł do sensacyjnego raportu Służby Bezpieczeństwa, który może dziś świadczyć na korzyść Wałęsy przed zarzutami o współpracę z SB w latach 70. Z dokumentu wynika, że bezpieka była niezadowolona z Wałęsy, bała się go i uważała za wichrzyciela.
"Przedstawiamy dowód na niewinność legendy Solidarności" - pisze na pierwszej stronie miesięcznik. Czerwcowy numer pojawi się w sprzedaży dzisiaj - czytamy na portalu gazeta.pl.
"Z Wałęsą wielokrotnie były przeprowadzane rozmowy w związku z jego nieodpowiedzialnym zachowaniem się i wypowiedziami. Nie przyniosły one jednak jak dotychczas żadnego skutku" - tak pisał 15 lipca 1974 roku autor raportu SB. Opisywał on rozmowę robotników w hali produkcyjnej W-4 w Stoczni Gdańskiej 8 lipca 1974 roku. Robotnicy rozmawiali o ówczesnych związkach zawodowych, które "nie zdają egzaminu bytu w obecnych warunkach, bo nie interesują się poprawą życia przeciętnych obywateli". Tu znowu cytat z dokumentu: "Wałęsa powiedział, że jedyną drogą jest organizacja związków, mająca na celu pozbycie się czerwonych pająków z szeregu związków, którzy tylko patrzą, żeby wykorzystać sytuację, budując dom, (kupując) luksusowe samochody, odpoczywają na zagranicznych wczasach".
Zdaniem autora artykułu z dokumentu,jednoznacznie wynika, że SB nie było zadowolone z Wałęsy. Według miesięcznika "Focus Historia" w świetle tego dokumentu teza Krzysztofa Wyszkowskiego, jakoby Wałęsa był czynnym agentem od 1970 do 1976 roku, wydaje się trudna do obronienia. "Czy był nim kiedykolwiek i czy rzeczywiście przyznał się do tego w prywatnej rozmowie z innymi działaczami opozycji w 1979 roku - tego nie rozstrzygamy" - pisze "Focus Historia"
|
http://wiadomosci.onet.pl/1761953,11,item.html
Ogólny rotfl nalezałby się temu artykulikowi (bo to że Bolek miał problemy z subordynacją i zmiennością postepowania to zadna nowina), i nic nowego nie jest ujawnione, gdyby nie:
a.) wmieszanie się Szwabów w tą sprawe - widać prawda o TW Bolek jest groźna dla Niemców (osłabi PO, wzmocni Kaczki - może o to chodzi?)
b.) a skąd Niemcy mają ten papierek? - jesli z IPN to w porzadku.
Jesli z archiwum Stasi - to "fantastico" (choć to akurat żadną tajemnicą być nie powinną) - ile takich bezwartościowych papierków jeszcze mają w posiadaniu, i ilu "naszych polityków" dzieki temu trzymają za mordę, mogąc i wpływając bezpośrednio na naszą polityke we własnym interesie.
I tradycyjne pytanie - ilu agentów przyjeła BND w spadku po Stasi, w Polsce?
|
Właścicielem tego miesiecznika są Szwaby (a jak ktoś wierzy w niezaleznośc merdiów - to zapraszam do innego topiku pt. Fantastyka)
A w ogóle..
No proszę do czego to doszło.. - bardzo luźny topik polityczny na
klubowym forum piłakrskim jest bacznie śledzony
Czyżby nasza pisanina tutaj, nie była tworzona tylko "sobie a muzom'? - no, no.. mimo wszytsko jestem zaskoczony.
pietruch napisał(a):

Osobiście nie interesuje mnie czy Wałęsa to Bolek, skąd Focus wziął swoje informacje na ten temat, czy Wisła dokona wielkich i spektakularnych transferów.
Chodziło mi jedynie o to by myśleć co się pisze na forum i w jaki sposób się to robi, bo później może być to "różnie" przedstawione w niemieckich, polskich, japońskich, tajlandzkich gazetach i nie tylko
|
Traktujmy się poważnie - na mnie nie robi wrazenia że ktos w koślawy sposób przedstawia jakiś fakt. Nie jestem marszłakiem Bronkiem Jamajka-Komorowskim, aby się czymś przejmować w jaki sposób cos przedstawią. A ja zazwyczaj staram się myśleć nad tym co tu wpisuje - choć forma niestety jest fatalna.
Popatrz na to inaczej - dostrzeżono kibiców Wisły, nawet w artykule niezwiązanym w zaden sposób z piłką.
Cytat:
Edit: Wilku złośliwcze, a jednak przeniosłeś
|
Oczywisice - bo moderatorski to nie dyskusja o moim wpisie
ps.
Podziekowania dla Sambo za udostepnienie fotki kawałka tego artykułu, oraz skojarzenie tego cytatu z moim wpisem
ps2.
Na sprawy zaległe odpowiem w późniejszym terminie.
ps3.
Dla czytaczy, czy autora tego "wiekopomnego" artykułu - jakby były watpliwości - Szwabowie (Alemanowie) to jedno z plemion niemieckich, ew. kalka z francuskiego