Cytat:
Jaka polecacie ksiazke Stephena Kinga
I czy faktycznie warto przeczytac trylogie "Mroczna wieza" Czy naprawde jest ona dobra++
|
1. Smętarz dla zwierząt
2.TO!
3.Desperacja, Misery
kiedyś juz cos tu polecałem, wiec posuzkaj moze co innego

Mroczna wieża?
na poczatku mnie zainteresowała,ale przy drugim tomie jakoś mnie znudziło i do dzis nie ruszyłem dalej
Tak samo mi nie przypadło do gustu Miasteczko salem i lśnienie, gdzie film jest zdecydowanie lepszy.
po ok 10 pozycjach King nudzi masakracznie i choć pisze fajnie, to jednak pisze na ilośc a nie jakość i gdyby nie inne okolicznosci/zdarzenia to pewne zdania mogłyby sie znaleźc w innych ksiażkach. Wszystko jest podobne(oczywiście z pewnym marginesem)
Cytat:
|
Książki Ryszarda Kapuścińskiego. Przeczytał ktoś może jakieś polecić? albo lepiej, gdzie je można dostać
|
Czytałem Cesarza, Heban obecnie jadę z Imprerium.
Heban bardzo przekrojowy i obrazowy, jako uzupełnenie polecam "Rowerem i pieszo przez Afrykę" Kazimierza Nowak, polskiego podróżnika który w latach 30. przejechał afryke z pn napd i z powrotem rowerem, miejscami łodzia, koniem, wielbładem...
to Afryka oczami prostego człowieka, wg mnei łądnie z Hebanem sie łączą
Sam Heban: na pewno wielu rzeczy o Afryce wcześniej sie nie wiedziało, bardzo ...dydaktyczna książka
Jako taki wstęp do zgłębienia wiedzy o tym kontynencie
Do tego opis Liberii został wg mnei wykorzystany w dobrym(tak na marginesie) filmie "Pan życia i śmierci(lord of war). Pewne sceny w filmie do dokładne wizualizacje książki Kapuścińskiego
Cesarz: ksiażka o cesarzu Etiopii oczami jego służby
podobno uważana za wielce uniwersalną, mi cos się nei wydaje. NIesamowite opowieści.....
Imperium które czytam, to jak na razie świetny wstęp do b. krajów ZSRR, jak skończe napisze wiecej.
Mi kapuściński sie 'podoba' bo pisze fajnie ze swojej perspektywy, bardzo dobrym jezykiem. Nie ma jakiejs sztucznej przyczajki co do poglądów autora itp
dla mnie ok. Cejrowski go nie lubi, szczególnie Hebanu... Warto jednak sprawdzic samemu
KSiążki kupisz bez problemu na allegro