K_2 napisał(a):

To ze Polska byla potega w XV wieku to rzeczywiscie swietny argument dzis 123 lata zaborow, 2 wojny swiatowe i 50 komunizmu sprawily ze juz nia nie jestesmy...
|
Czy ja muszę odkąd tu trafiłes tłumaczyć wszystko - jak chłop krowie na miedzy? :/
Wiesz co było przed 1310? - rozbicie dzielnicowe właściwie podbicie Polski przez Czechy itd.. i nie było żadnych widoków na to że Polska będzie 100 lat póżniej mocartwem.
Wiesz co może być za 100 lat? - ja nie, ale przy sprzyjacym zbiegu okolicznośći sznase zawsze na to są.
Cytat:
|
Nie widzisz w Rosji zagrozenia ? Ciekawe czemu tak usilnie od lat staramy sie od niej uniezaleznic? To jest potezny kraj o imperialnej charakterystyce i chce miec wplywy wszedzie ,no ale tego to tlumaczyc chyba nie trzeba.
|
Obecnie nie jest bezpośrednim zagrożeniem. I tak będzie póki matuszka Rosja nie upora się z Ukrainą i Białorusia, wiec nie lej mi tu wody, o imperialnej charakterystyce, bo wjej przypadku chcieć a moc to póki co są to dwie odrebne sprawy.
Cytat:
Rosjanie nie sa nas w stanie wykonczyc ? A czy my caly czas musimy byc przez kogos wykanczani ? Nie mozemy w koncu byc silnym panstwem z efektywna gospodarka zblizona (za pare albo i parenascie lat) do Francji czy Niemiec?
|
Silnym mozemy być - ale aby tak się stało powinna rzadzić prawica. Co do gospodarek - raczej chodzi Ci o bogactwo? - bo gospodarczo to oni raczej się dzięki lewiznie zwijają.
Cytat:
|
Nie my musimy byc mesjaszem narodow ,martyrologia forever
|
? ?
1q2 napisał(a):

|
Wilku ma w tej kwestii inne zdanie -bardziej boi sie zagrozenia ,nazwijmy to pokojowego ,ze strony Niemiec, niz czysto militarnego ze strony Rosji.
|
To nie ma znaczenia czy pokojowe czy militarne - wojna to tak naprawde nic innego jak prowadzenie polityki innymi środkami.
A to że Niemiszki zrozumiały iż wojna ich cofa i lepiej spokojnie metodycznie zwiekszać swoją siłe i wpływy pokojowymi metodami to inna inszość - skutek się liczy.
Cytat:
|
Ja to poniekad rozumiem, lecz jednak patrzac daleko w przyszlosc, zdecydowanie bardziej obawiam sie ruskich.
|
A ja się ich póki co nie obawiam, bo obecnie to minimalne zagrożenie patrząc na to co jakie stanowi Berlin.