Wyświetl pojedynczy post
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.07.2008, 14:52
K_2 napisał(a):Wyświetl post
To ze Polska byla potega w XV wieku to rzeczywiscie swietny argument dzis 123 lata zaborow, 2 wojny swiatowe i 50 komunizmu sprawily ze juz nia nie jestesmy...
Czy ja muszę odkąd tu trafiłes tłumaczyć wszystko - jak chłop krowie na miedzy? :/

Wiesz co było przed 1310? - rozbicie dzielnicowe właściwie podbicie Polski przez Czechy itd.. i nie było żadnych widoków na to że Polska będzie 100 lat póżniej mocartwem.

Wiesz co może być za 100 lat? - ja nie, ale przy sprzyjacym zbiegu okolicznośći sznase zawsze na to są.

Cytat:
Nie widzisz w Rosji zagrozenia ? Ciekawe czemu tak usilnie od lat staramy sie od niej uniezaleznic? To jest potezny kraj o imperialnej charakterystyce i chce miec wplywy wszedzie ,no ale tego to tlumaczyc chyba nie trzeba.
Obecnie nie jest bezpośrednim zagrożeniem. I tak będzie póki matuszka Rosja nie upora się z Ukrainą i Białorusia, wiec nie lej mi tu wody, o imperialnej charakterystyce, bo wjej przypadku chcieć a moc to póki co są to dwie odrebne sprawy.

Cytat:
Rosjanie nie sa nas w stanie wykonczyc ? A czy my caly czas musimy byc przez kogos wykanczani ? Nie mozemy w koncu byc silnym panstwem z efektywna gospodarka zblizona (za pare albo i parenascie lat) do Francji czy Niemiec?
Silnym mozemy być - ale aby tak się stało powinna rzadzić prawica. Co do gospodarek - raczej chodzi Ci o bogactwo? - bo gospodarczo to oni raczej się dzięki lewiznie zwijają.

Cytat:
Nie my musimy byc mesjaszem narodow ,martyrologia forever
? ?

1q2 napisał(a):Wyświetl post
Wilku ma w tej kwestii inne zdanie -bardziej boi sie zagrozenia ,nazwijmy to pokojowego ,ze strony Niemiec, niz czysto militarnego ze strony Rosji.
To nie ma znaczenia czy pokojowe czy militarne - wojna to tak naprawde nic innego jak prowadzenie polityki innymi środkami.

A to że Niemiszki zrozumiały iż wojna ich cofa i lepiej spokojnie metodycznie zwiekszać swoją siłe i wpływy pokojowymi metodami to inna inszość - skutek się liczy.

Cytat:
Ja to poniekad rozumiem, lecz jednak patrzac daleko w przyszlosc, zdecydowanie bardziej obawiam sie ruskich.
A ja się ich póki co nie obawiam, bo obecnie to minimalne zagrożenie patrząc na to co jakie stanowi Berlin.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.