Cytat:
|
Maastricht nie był martwy, z tego co wiem - nie było potrzeby jednomyślności. Zresztą Norwegia nie zaakceptowała (w refendum) i dlatego nie jest członkiem UE.
|
Chyba jednak nie :]
W Danii zrobiono przecież jeszcze jedno referendum . Natomiast Norwegia nie była sygnatariuszem , tylko wypowiadała się w referendum nad zgodą na przyjęcie tego traktatu i wstąpieniem do UE . Więc też był ,,martwy" , Nicea też była ,,martwa" i Lizbona też jest ,,martwa'' . Dziwnym trafem tak się zdarzyło , że wszystkie traktaty zmartwychwstały , tylko tym razem ten jest wyjątkowo bezprzedmiotowy , ze upoważnia L.K do jego niepodpisywania .
Cytat:
|
Nie masz pojęcia? Ano wyraził swoja pogardę . Bo poszlismy w poprzek JEGO interesom
|
A były jakieś nasze interesy wtedy oprócz tego , że nie dostaniemy ostrego lania ?
Jeżeli staniemy na drodze przyjęcia tej umowy , to pójdziemy nie tylko w poprzek interesom Francji , tylko interesom całej Unii . Sakrozy nie działa wyłącznie w egoistycznym interesie Francji , bo gdyby każdy tak działał , to integracja europejska nie miała by miejsca .
Cytat:
|
Powiedz to wprost Marqu, że przyjecie przez Polske tego traktatu jest potrzebne Sarkozemu po to, żeby deptać Irlandie i wskazywać im co mają zrobić i co jest dla nich najlepsiejsze - tak dokładnie jak Daladier, Chambarlein i Mussolini i Hitler powiedzieli Czschosłowacji w 1938 co jest lepsze dla nich.
|
Po to żeby zasugerować Irlandczykom , że Europa tego chce . Przecież nikt nie będzie stał nad nimi z karabinami w dniu wtórnego referendum , nie będą chcieli , to nie . Niech tylko wiedza , że reszta Europy jest zdeterminowana by iść do przodu i walczyć o należną sobie pozycję w świecie . Dlatego porównania do czasów poprzedzających II wś są żałosne . Nikt nie będzie łamał irlandzkiego prawa żeby wprowadzić ten traktat . Tak jak nie zostało złamane duńskie prawo w przypadku Maastricht i tak jak nie zostało złamane irlandzkie prawo w przypadku Nicei .
Cytat:
|
Jestem zainteresowany tym, by Polska miała jak najwięcej sojuszników, także na zachodzie.
|
A ja liczę na to , żę jak ruskim coś odpieprzy , to Unia krzyknie i będą siedzieli cicho . Jak na świecie będą łamane prawa człowieka , prawa mniejszośći , to Unia będzie posiadała takie instytucje które spowodują , że każdy łamiący te prawa będzie się rzeczywiśćie obawiał czekających go sankcji . Liczę na to , że jako Polak i obywatel Unii będę mógł brać udział w kreowaniu nowoczesnego i bezpieczego społeczeństwa , że to Europa będzie znowu kolebką nowoczesnych technologii zmieniających świat . Mam trochę szerszą perspektywę spojerzenia na świat niż ta czy jakieś durne powiernictwo pruskie złożył nic nie warte pozwy o zwrot ziem zachodnich .
Cytat:
|
Po drugie - nie zaczął nagle twierdzić, że to jest beznadziejny traktat, i że już nie uważa go za swój sukces, tylko twierdzi, że w momencie odrzucenia go przez Irlandię dalsza ratyfikacja jest bezprzedmiotowa
|
Wszyscy doskonale wiemy o co chodzi . Spin doctory dostały cynk , że Kaczyński ma szansę uniknąć podpisania Traktatu z Lizbony , którego podpisanie było by jego gwoździem do trumny pod tytułem wybory prezydenckie 2010 .
A nie żadne działania w imię obrony demokracji irlandzkiej i tym podobne kiełbaski
Tak samo jak ten pan biznesmen z Irlandii .
..– Lepszego startu do politycznej kariery nie można sobie wyobrazić. On chce się wspiąć na samą górę. Ma pieniądze, ma popularność, teraz potrzeba mu już tylko jednego. Władzy."
Idealne podsumowanie