Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.07.2008, 14:26
Cytat:
Maastricht nie był martwy, z tego co wiem - nie było potrzeby jednomyślności. Zresztą Norwegia nie zaakceptowała (w refendum) i dlatego nie jest członkiem UE.
Chyba jednak nie :]
W Danii zrobiono przecież jeszcze jedno referendum . Natomiast Norwegia nie była sygnatariuszem , tylko wypowiadała się w referendum nad zgodą na przyjęcie tego traktatu i wstąpieniem do UE . Więc też był ,,martwy" , Nicea też była ,,martwa" i Lizbona też jest ,,martwa'' . Dziwnym trafem tak się zdarzyło , że wszystkie traktaty zmartwychwstały , tylko tym razem ten jest wyjątkowo bezprzedmiotowy , ze upoważnia L.K do jego niepodpisywania .

Cytat:
Nie masz pojęcia? Ano wyraził swoja pogardę . Bo poszlismy w poprzek JEGO interesom
A były jakieś nasze interesy wtedy oprócz tego , że nie dostaniemy ostrego lania ?
Jeżeli staniemy na drodze przyjęcia tej umowy , to pójdziemy nie tylko w poprzek interesom Francji , tylko interesom całej Unii . Sakrozy nie działa wyłącznie w egoistycznym interesie Francji , bo gdyby każdy tak działał , to integracja europejska nie miała by miejsca .

Cytat:
Powiedz to wprost Marqu, że przyjecie przez Polske tego traktatu jest potrzebne Sarkozemu po to, żeby deptać Irlandie i wskazywać im co mają zrobić i co jest dla nich najlepsiejsze - tak dokładnie jak Daladier, Chambarlein i Mussolini i Hitler powiedzieli Czschosłowacji w 1938 co jest lepsze dla nich.
Po to żeby zasugerować Irlandczykom , że Europa tego chce . Przecież nikt nie będzie stał nad nimi z karabinami w dniu wtórnego referendum , nie będą chcieli , to nie . Niech tylko wiedza , że reszta Europy jest zdeterminowana by iść do przodu i walczyć o należną sobie pozycję w świecie . Dlatego porównania do czasów poprzedzających II wś są żałosne . Nikt nie będzie łamał irlandzkiego prawa żeby wprowadzić ten traktat . Tak jak nie zostało złamane duńskie prawo w przypadku Maastricht i tak jak nie zostało złamane irlandzkie prawo w przypadku Nicei .

Cytat:
Jestem zainteresowany tym, by Polska miała jak najwięcej sojuszników, także na zachodzie.
A ja liczę na to , żę jak ruskim coś odpieprzy , to Unia krzyknie i będą siedzieli cicho . Jak na świecie będą łamane prawa człowieka , prawa mniejszośći , to Unia będzie posiadała takie instytucje które spowodują , że każdy łamiący te prawa będzie się rzeczywiśćie obawiał czekających go sankcji . Liczę na to , że jako Polak i obywatel Unii będę mógł brać udział w kreowaniu nowoczesnego i bezpieczego społeczeństwa , że to Europa będzie znowu kolebką nowoczesnych technologii zmieniających świat . Mam trochę szerszą perspektywę spojerzenia na świat niż ta czy jakieś durne powiernictwo pruskie złożył nic nie warte pozwy o zwrot ziem zachodnich .

Cytat:
Po drugie - nie zaczął nagle twierdzić, że to jest beznadziejny traktat, i że już nie uważa go za swój sukces, tylko twierdzi, że w momencie odrzucenia go przez Irlandię dalsza ratyfikacja jest bezprzedmiotowa
Wszyscy doskonale wiemy o co chodzi . Spin doctory dostały cynk , że Kaczyński ma szansę uniknąć podpisania Traktatu z Lizbony , którego podpisanie było by jego gwoździem do trumny pod tytułem wybory prezydenckie 2010 .

A nie żadne działania w imię obrony demokracji irlandzkiej i tym podobne kiełbaski
Tak samo jak ten pan biznesmen z Irlandii .

..– Lepszego startu do politycznej kariery nie można sobie wyobrazić. On chce się wspiąć na samą górę. Ma pieniądze, ma popularność, teraz potrzeba mu już tylko jednego. Władzy."
Idealne podsumowanie
Ostatnio edytowane przez Mareq : 02.07.2008 o godz. 14:31.