Ogryzek napisał(a):

Nie wiem czy dyskusja o "alternatywnej" historii przebiegu II wojny światowej nadaje się do tematu politycznego? Jeśli tak to polecam artykuł z Interii.
http://fakty.interia.pl/prasa/polity...-gdyby,1134701
Zwłaszcza scenariusze prof. Orłowskiego - całkiem ciekawe
PS
Mnie się przypomniała przy tej okzji książka "Człowiek z Wysokiego Zamku" Philipa K Dicka
|
Tutaj chyba jeszcze bardziej pasuje wątek niż w 'politycznym'.
Co do artykułu - rzeczywiście ciężko przewidywać co by było gdyby,aczkolwiek perspektywa sojuszu Wielkiej Brytanii z faszystowskimi Niemcami nia nastraja zbyt optymistycznie.Argumenty w stylu ,,Hitler chciał tylko uznania hegemonii w Europie oraz zwrotu kolonii straconych po I Wojnie Światowej" wydają się tak samo prawdopodone jak uzasadnianie agresji z 1939r przez Hitlera prowokacjami granicznymi, dokonanymi rzekomo przez stronę polską.
Swoją drogą czytałem niedawno o propozycji Wielkiej Brytanii,zaniepokojonej wzrastającą potęgą III Rzeszy z lat trzydziestych w kierunku Polski polegającej na zawiązaniu tajnego porozumienie przeciwko Niemcom.Polacy ją odrzucili argumentując iż chcą tylko bronić swoich granic,a nie atakować.Wskutek czego zawiązano porozumienie jedynie o wzajemnej pomocy w przypadku agresji szwabów na któreś z dwóch państw.Szkoda że istniało ono tylko na papierze...