Wyświetl pojedynczy post
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.06.2008, 23:03
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Czy tylko w naszym państwie elita partyjna wymyśliła kontrolowany ,,przewrót" , jako sposób na przetrwanie i zarazem oderwanie się od Moskwy , czy działo się to też w innych krajach tzw. ,,bloku wschodniego" ? Jeżeli jest , to kwestia wyłącznie naszego kraju , to jakie czynniki złożyły się na tą wyjątkową specyfikację ? Bystrość elit , głupota przywódców opozycji ? Jeżeli założymy , że w innych krajach nie mieli tego problemu , to czy elity komunistyczne były tam aż tak wyjątkowo nieudolne a opozycja tak sprawna i stanowcza ?
Jeżeli przyjmiemy , że w innych krajach nie było problemu z kontrolowanym przejęciem władzy , to ja sobie nie jestem w stanie wyobrazić dlaczego my jesteśmy tacy ,,wyjątkowi" .
Lech Wałęsa jako TW Bolek współpracujący do 1976 r może być wiarygodne .
Lech Wałęsa dokonujący kontrolowanego przewrotu na spółkę z komuchami jest niewiarygodne .

Mi się wydaję że ze względu na silną instytucję Kościoła w Polsce i osobę Papieża Jana Pawła II - Polska byla tym krajem ktory poszdl jako pierwszy, i dal przyklad innym narodom. Papież Polak dal Polakom powera, ktorego inne narody nie mialy. Jakis entuzjazm do przemian.

DDR - jedno panstwo jest wchlaniane przez drugie - tu nie ma zmiluj sie. Bonn nie bawi sie w gruba kreske dla Stasi.

Czesi - sąsiadowali z RFN i Austrią. Napewno mialo to wielki wplyw u tamtejszych komuchow na poczucie bezsensu udawania przemian. Dlatego Czechom się udało.

Rumunia - gdzieś tam hen daleko od cywilizacji. Więc jedni komunisci rozstrzelali drugiego komuniste wraz z małżonką i przejęli władzę.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 27.06.2008 o godz. 23:40.