Wyświetl pojedynczy post
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.06.2008, 08:24
Panowie ukladanka się komplikuje. Kto to co to?

Bliżej nieznana cypryjska firma Qebonto Holdings Limited kupiła 80 proc. udziałów w Agencji Wydawniczo - Reklamowej Wprost publikującej m.in. tygodnik "Wprost". Do transakcji opiewającej na 6,67 mln euro doszło w lutym tego roku.

Agencja Wydawniczo-Reklamowa "Wprost" nie sprzedała swoich udziałów firmie Qebonto Holdings Limited bezpośrednio, tylko przez spółkę Król i Wspólnicy założoną specjalnie na tę okazję przez Marka, Amadeusza i Paulinę Królów - właścicieli wydawcy tygodnika "Wprost" i miesięcznika "Mój pies". Wartość przeprowadzonej w lutym tego roku transakcji wyniosła 6,67 mln euro, a do wiadomości publicznej trafiła tylko dzięki wpisaniu do Krajowego Rejestru Sądowego.

- Od dawna było wiadomo, że AWR "Wprost" szuka inwestora, ale myślałem, że znajdzie go w naszym kraju - komentuje dla portalu Wirtualnemedia.pl Rafał Leszczyński, analityk rynku prasowego w CR Media Consulting. - Dziwi mnie trochę ta zagadkowa decyzja firmy: sprzedanie udziałów cypryjskiej firmie, o której niewiele wiadomo - ocenia.

Członkowie zarządu AWR "Wprost" nie chcą komentować tej transakcji. Niewiele też wiadomo o firmie Qebonto Holdings Limited - dość powiedzieć, że wszystkie wzmianki o niej w internecie dotyczą właśnie przejęcia udziałów w polskim wydawnictwie.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.