Wyświetl pojedynczy post
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.06.2008, 18:40
Chciałem się dowiedzieć nieco więcej o testowanym przez Wisłę Peterze Singlarze i natrafiłem na pewnien ciekawy artykuł w języku słowackim. Oto jego treść:

Cytat:
FUTBAL: O Šinglára záujem v Česku i Grécku
O budúcom pôsobisku slovenského futbalistu Petra Šinglára sa najskôr rozhodne v druhej polovici tohto týždňa

Slovenský futbalový reprezentant Peter Šinglár ešte stále nevie, kde bude od novej sezóny pôsobiť. Dvadsaťosemročný obranca sa rozhodol nepredĺžiť kontrakt so Slovanom Liberec, a tak mu manažér Juraj Vengloš hľadá nový angažmán.

"Zatiaľ k vážnejším rokovaniam nedošlo, záujemcovia majú k dispozícii videozáznamy zo zápasov, v ktorých som účinkoval. Ozvali sa tímy z Grécka a Česka. Ešte stále však čakám na niečo lepšie. Nejde ani tak o finančné podmienky, ako skôr o úroveň tímov," uviedol Šinglár. Ako posledná možnosť prichádza do úvahy, že sa ocitne v MFK Košice. "Ak by som sa vrátil na Slovensko, tak potom by som si obliekol košický dres. To platí stále," poznamenal pre regionálny denník bývalý hráč Ličartoviec. Podľa slov J. Vengloša k spečateniu nového kontraktu by najskôr mohlo prísť v druhej polovici tohto týždňa.

Ako je známe, vedenie Slovana Liberec preradilo Šinglára začiatkom apríla do rezervného tímu, pretože nesúhlasil s podmienkami novej zmluvy. Dôvodom boli prehnané požiadavky, keď okrem lepšieho platového ohodnotenia v novom kontrakte údajne trval aj na finančnom bonuse pri podpise.

Peter Šinglár mal platnú zmluvu s účastníkom českej Gambrinus ligy do konca aktuálnej sezóny 2007/2008, v ktorej na trávnik nastúpil 23-krát. Rozlúčku s dresom Liberca absolvoval v záverečnom kole proti Sparte Praha (4:3). "Bolo to milé a som rád, že naposledy som sa objavil v drese áčka," dodal prešovský odchovanec, ktorý verí aj v návrat do reprezentačného tímu SR.
źródło: www.pluska.sk

Nie znam języka słowackiego, jednakże dzięki temu że jest to język podobny do naszego można wywnioskować kontekst wypowiedzi.

A więc tak w 2 akapicie jest wypowiedź piłkarza, który wg. mnie mówi , że w maju porozsyłał po klubach nagrania ze swoimi występami. Zgłosiły się kluby z Grecji i Czech, jednak on chciałby grać w lepszym klubie niż te co się zgłosiły. Potem mówi o możliwym transferze do zespołu słowackiego MFK Košice.

W 3 akapicie jest o tym, że został zesłany do drużyny rezerwowej za to, że nie zdecydował się przedłużyć umowy ze Slovanem. W 4 akapicie jest napisane o jego pożegnaniu z Libercem.

http://www.mfkkosice.sk/c/portal_pub...cleCountUpdate

W powyższym linku jest artykuł ze strony klubu MFK Košice, w którym jest wypowiedź presesa klubu Blažeja Podoláka, który mówi wg. mnie, że jak Singlar nie znajdzie klubu za granicą to trafi do Koszyc.

"Pravda je taká, že ak by Peter nemal zaujímavé angažmán do zahraničia a uvažoval by o návrate na Slovensko, tak skončí v Košiciach."

Jeśli któs zna język słowacki i mógłby przetłumaczyć oba artykuły, to byłbym wdzięczny.

A teraz mój komentarz do tych ciekawostek, które znalazłem.
Wydaje mi się, że Singlar trafił do Wisły zupełnie przypadkiem. Wczoraj czytałem wywiad ze Skorżą, w którym mówił, że widział Singlara tylko na kasetach. A więc nie był to raczej zawodnik obserwowany wcześniej przez nasz klub. Po prostu jakaś agencja menadzerska porozsyłała kasety z występami Singlara po różnych klubach w Europie. I tak owa kaseta trafiła w ręce Jacka Bednarza.
Singlar wspomniał o nagraniach w wywidzie, który zamieściłem. A więc pewnie parę ludzi odpowiedzialnych za transfery w innych klubach europejskich ją widziało. Dlaczego dostał tylko jedną ofertę z Grecji? Odpowiedzi może być kilka.

Również niepokojące jest to, że oferta jaką dostał ze Słowacji pochodzi od przeciętnego klubu MFK Kosice, który dopiero od 2 sezonów gra w 1 lidze słowackiej. W ostatnim sezonie zajął 6 miejsce w lidze składającej się z 12 zespołów.

Czy Singlar jest zawodnikiem, który będzie w stanie wygrać rywalizaję z Baszczyńskim? Czy jest to zawodnik na miarę europejskich ambicji Wisły? Tego nie wiem, ale wydaje mi się, że bliżej mu do Branko Radovanovica, niż do Dusana Basty.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując