A ja nie wiem kiedy ta nasza prawa pomoc była taka dobra
rok czasu z Błaszczykowskim - ok - ale to był zarazem najgorszy rok w historii telefoniki w Wiśle. Czasy Kalu grającego dotego dobrze to już odległa historia. A Łobodziński to po Pawle Brożku i Dudce najwyżej wyceniany Polski piłkarz. Dajcie mu popracować cały okres przygotowawczy i będziemy mieć najlepszego prawego pomocnika w lidze.
Żeby tylko mu się chciało - bo jak dla mnie jedyną jego wadą, jest jak u Rogera skłonność do odstawiania nogi.
A teraz analiza sytuacji kadrowej w Wiśle.
Legenda. - pozycja w zespole; kolejność w składzie - ocena umiejętności bieżących/ potencjału gracza
xxxxxx - wolne miejsce - proponowane kandydatury (uwzględniani jedynie piłkarze z ligi bądź przymierzani do Wisły.
Ocena umiejętnosci/potencjału w skali 1-10. 1 - V liga, 3 - III liga, 5 - górna połowa tabeli II liga, 6 - dolna połowa tabeli 1 liga, 7 - dobry piłakrz 1 liga, 8 - piłkarz na warunki 1 ligi wybitny/ reprezentacja/Puchar UEFA, 9 - grupa LM/gwiazda Reprezentacji, 10 - Najwyższy poziom światowy.
BR:
1. xxxxxx - Kowalewski (8,0/8,0), Malarz (7,5/7,5)
2. Pawełek - 6,5/7,0
3. xxxxxx - Fabiniak (6,5/8,0), Przyrowski (6,5/7,5), Tytoń (5,5/8,0)
4. Cebanu - 4,5/7,0
5. Jarosinski - 3,5/5,5
Odeszli : Juszczyk
Na tą pozycję mamy jedynie Pawełka który na warunki ligowe jest ok (ale też nie najlepszy),a dużo lepszy już nie będzie, z Cebanu piłkarz dobry może być najszybciej za 3 sezony.
1. - potrzebny solidny bramkarz na poziomie europeiskim, któryposadził by Pawełka na ławkę, niestety poza Kowalewskim ciężko takiego znaleść. Mam nadzieję że do nas trafi. Jeśli nie trzeba będzie zastosować "wariant oszczędnościowy" ...
3. - ... czyli kupić zmiennika dla Pawełka. Musi być on jednak na tyle rozwojowy żeby w przyszłoci okazać się sporo lepszym od Pawełka. warto wyciągnąć Fabiniaka z zdegradowanego Widzewa.
PO:
1. Baszczyński - 7,5/7,5
2. xxxxxxx - Basta (7,5/9,0), Bartczak (6,5/8,0), Rzeźniczak (6,5/8,5), Kuś (6,0/7,0), Lewczuk (4,5/6,0)
Pozycja wygląda bardzo blado - starzejący się Baszczyński i tylko on.Bardzo lubię Baszcza i dalej prezentuje solidny poziom, ale pytanie tylko jak długo jeszcze,a nie ma nikogo kto mógłyb g na stałe zastąpić. Na szczęście transfery wydają się być w drodze...
2. - ... Wygląda na to ze dostaniemy Bartczaka, który wydaje się byc przyszłościowym wzmocnieniem, będąc jednocześnie przyzwoitym piłkarzem "na teraz", wiele wskazuje jednak ze rozmowy w sprawie Basty wciąż trwają, i choć wątpię w ich powodzenie, miłe jest że trwają tak długo

, co oznacza że jestesmy dla niego atrakcyjnym partnerem do rozmów. Jego przyjście było by końcem problemów z ta pozycja na najbliższe 3 lata. Chyba że z wartościowym zmiennikiem po odejściu Baszcza.
ŚO:
1. Głowacki - 8,5/8,5
2. Cleber - 8,0/8,0
3. xxxxxx - Hernani (7,0/9,0), Jodłowiec (6,5/8,5), Fojut (6,0/8,5), Polczak (6,5/8,0)
4. Kokoszka - 6,5/9,0
5. Kowalski - 5,5/8,0
Na chwilę dzisiejszą sytuacja na środku defensywy nie wygląda źle, źle wyglądają doniesienia prasowe co do Głowackiego i Kokoszki. Wierzę że Głowę uda się zatrzymać, bo ani nie przeszkadza mu grać u nas do końca kariery, ani nie ma wygórowanych żądań, a nie możemy sobie pozwolić na stratę takiego piłkarza, bo po prostu podobnego możemy sie nie dochować. Cleber, mimo że nadal solidny wydaje mi sie że przyszły sezon będzie jego ostatnim w którym będzie wychodził w pierwszym składzie, wiek robi swoje.
Na koniec casus Kokoszki - wierzę że dojdzie do porozumienia i skruchy piłkarza z którym wiąże wielkie nadzieje na przyszłość. Wydaje się być największym talentem wśród polskich obronców, więc nie możan go oddawać łatwą ręką. Jednocześnie przydało by się zadbań o rozwój Kowalskiego, bo może okazać się nie gorszym zawodnikiem od Głowackiego w przyszłości.
3. - Na tej pozycji potrzeba co najmniej 3 piłkarzy na równym poziomi by kontucja czy kartki jednego nie zniszczyła całej lini obronnej. Dlatego jeżeli sprzedamy Dudkę, a Kokoszka odejdzie, w wypadku kontucji czy kartek w el do LM bedzie musiał grac Kowalski, dlatego trzeba zatrzymać całą trójkę, i najlepiej dokupić jeszcze 1 zawodnika. Wielokrotnie pisałem już o Hernanim jako o idealnym kandydacie. Jeśli można urodzić się stoperem to on tą pozycje ma w genach. Jest wedłóg mnie najlepszym typem obrońcy nowoczesnego takim jak Lucio z Bayernu Alex z Chelsea , czy Ferdinand z MU. Wysoki szybki swietnie gra głową, bardzo dobry technicznie. Jeśli ma jakąś wadę to koncentracja, wynikająca po prostu z niskiej mobilizacji, jaka towarzyszy Koronie. U nas by sie rozwinął na pewno. Okrócz niego bardzo interesującym było by kupienie Jodłowca, czy Fojuta. Polczak jest w Craxsie więc to tylko czysta teoretyka. No i Alboleda który jest już poza zasięgiem a tez ma potencjał ponad tę ligę.
LO:
1. Diaz - 6,5/8,0
2. xxxxxx - Wawrzyniak (6,5/8,0), Telichowski (6,5/7,5), Lisowski (6,0/7,0), Król (5,5/7,5), Uszalewski (5,0/7,0)
3. Piotr Brożek - 6,0/6,5
Odeszli - Dudka

To pozycja an którą brakuje piłkarzy na całym świecie, a tym bardziej w polskiej lidze. Dlatego nawet przeciętny piłkarz na tej pozycji jest bardzo dobry, bo po prostu nie ma lepszych. Co więcej an naszym Polskim rynku brak silnych kandydatur. Przegraliśmy rok temu walkę o Wawrzyniaka, i mimo że pewnei połowa z was się z niego smieje (ja też) to jednak jest on wyróżniającym się młodym piłkarzem an tej pozycji. W naszym wypadku pozostało się modlić by Diaz rzeczywiście okazał się piłkarzem z duzym potencjałem.
2. - Wszystkie kandydatury są bardzo wątpliwe, ale to najlepsze co można sklecić z naszej ligi. Ale na świecie wcale nie jest lepiej. najlepszą sytuacje na tej pozycji ma ... Cracovia. Ma 3 młodych i utalentowanych lewych obrońców których tu nie wypisałem, bo nie iwdze możliwości takich transferów. Zresztą 2 z nich dopiero co tam przeszła. Więc jeszcze nei są na sprzedarz. Mowa o Tupalskim, Wasiluku i Uszalewskim. Pozostaje liczyć na Diaza bo Brożek to pomocnik a nie obrońca.
ciąg dalszy przeglądu nastąpi...