Mareq napisał(a):

A która instytucja europejska miała coś wspólnego z podpisaniem tego kontraktu :] ?
Kontrakt podpisał EADS a nie Jose Manuel Durao Barroso
|
Dajże spokoj

...
Cytat:
Ale dobrze wywołałeś traktat lizboński , to możemy się nim posłużyć w tej kwestii .
Jak już wspomniałem wcześniej astronautyka jest niezwykle istotną branżą i nie wyobrażam sobie mocarstwa które nie inwestuje w jej rozwój
Traktat z Lizbony przewiduje opracowanie europejskiej polityki przestrzeni kosmicznej oraz nadaje kompetencje Unii do ustanowienia odpowiednich stosunków z ESA .
|
Cudnie. Niech UE ogranicza sie do takich spraw. Ale do tego nie trzeba superpaństwa. Wystarczą umowy międzynarodowe dotyczące danego obszaru. Treść ustaw ktore potem uchwalaja zaintereswane kraje mozna wypracowac na jednej konferencji ministrow. Mailem wyslac do nieobecnych, podpiszą w późniejszym terminie. No chyba ze boisz sie ze Kaczynski z Klausem storpedują europejski plan podboju kosmosu...
Cytat:
Tak bajdełej nie boicie się , że będziecie musieli za tego Bolka 20 mln zł płacić ?
|
Powiem tyle - jak sie widzi miny widowni ogladajacej miotajacego sie Bolka - "bezcenne"
Mareq napisał(a):

Skąd Ty te liczby wziąłeś ? Nie pomylił Ci się przelicznik ? 
Jak mi to udowodnisz jakimś wiarygodnym źródłem , to przez tydzień nie będę pisał nic w obronie Unii :]
|
New York Times
Artykul z 1987 r.:
Cytat:
|
The announcement was considered a foregone conclusion after the West German Government announced on Wednesday that it would provide $2.5 billion to support the program. Last month, the British Government approved $750 million for the project while the French promised $1 billion.
|
http://query.nytimes.com/gst/fullpag...55C0A961948260
To byl ledwie poczatek.... Zrodel jest wiecej, na każdy nowy model idą grube miliardy. Czyzby Niemcy chcialy sobie teraz odbic te i inne wydatki hegemonią w Europie?
Boeing sie jakos bronil potężną liczbą zamowien. U Airbusa podstawową zasadą jest "czy się stoi czy się leży, od UE się należy".