Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.06.2008, 21:51
Cytat:
6,5 miliarda $ na A380 i 18 miliardów Euro na projekt A350.
Skąd Ty te liczby wziąłeś ? Nie pomylił Ci się przelicznik ?
Jak mi to udowodnisz jakimś wiarygodnym źródłem , to przez tydzień nie będę pisał nic w obronie Unii :]
Poza tym ja sformułowanie zastrzyk finansowy rozumiem jako dotacje a z tego co mi wiadomo pomoc ta polega głównie na udzielaniu kredytów .
Boeing jest w ten sam sposób wspierany przez USA jak Airbus przez UE i ja nie widzę w tym absolutnie nic złego .
Lotnictwo (a przede wszystkim jego pochodna astronautyka) to strategiczne dziedziny i nie wyobrażam sobie żeby Unia miała w jakikolwiek sposób odchodzić od przyjętych reguł gry i odpuszczać tą sferę . Szczególnie kiedy od kilku lat zaczyna ona stawać się konkurencyjna w stosunku do tej samej branży z za oceanu .

Cytat:
Skoro UE wygrywa kontrakt na dostawe 179 cystern dla USAF bez Traktatu Lizbońskiego, to znaczy że i bez niego da się osiągać potężne sukcesy?
A która instytucja europejska miała coś wspólnego z podpisaniem tego kontraktu :] ?
Kontrakt podpisał EADS a nie Jose Manuel Durao Barroso
Ale dobrze wywołałeś traktat lizboński , to możemy się nim posłużyć w tej kwestii .
Jak już wspomniałem wcześniej astronautyka jest niezwykle istotną branżą i nie wyobrażam sobie mocarstwa które nie inwestuje w jej rozwój
Traktat z Lizbony przewiduje opracowanie europejskiej polityki przestrzeni kosmicznej oraz nadaje kompetencje Unii do ustanowienia odpowiednich stosunków z ESA .

Tak bajdełej nie boicie się , że będziecie musieli za tego Bolka 20 mln zł płacić ?
Ostatnio edytowane przez Mareq : 19.06.2008 o godz. 22:00.