Arked napisał(a):
|
A była mowa o wyjebaniu wszystkich piłkarzy Śląska? Moim zdaniem pozybice się zawodników za słabych na pierwszą ligę jest jak najbardziej sprawiedliwe. To nie jest piłka nożna na poziomie szkolnym tylko zawodowy futbol.
|
Mowy może i nie było, ale jak myślisz, jakby się ta fuzja skończyła? Kto by grał w "nowym" Śląsku - I ligowi, czy II ligowi piłkarze?
Arked napisał(a):
|
Dyskobolia przez ostatnie lata żyła ponad stan. Pierwsza liga w takim mieście nie ma większego sensu i myślę, że zdecydowana większość kibiców tego klubu zdaje sobie z tego sprawę. Najwierniejsi kibice z Grodziska tak czy inaczej zamiast jeździć na pierwszoligowe wyjazdy zazwyczaj wybierali jeżdżenie z rezerwami bo po prostu ich realnymi rywalami są lokalne kluby, a nie Legia, Wisła, Ruch czy Zagłębie Lubin.
|
Dlaczego ponad stan? Zbudowano silną - jak na polskie warunki - drużynę, któa radziła sobie bardzo dobrze. Liga ma sens tam, gdzie jest do tego drużyna, choć też bym wolał, żeby w OE były drużyny z większych miast, ale skoro Dyskobolia uczciwie na to zapracowała, to niech gra.
Arked napisał(a):
|
Wrocław to duże miasto. Łódź też, a jednak łódzkie kluby mają ogromne trudności. Taka firma jak Widzew zawisła między pierwszą a drugą ligą. Podobnie było z Lechem przez dobre kilkanaście lat. O problemach Pogoni Szczecin czy GKS Katowiece nie wspomne. Wielkość miasta nie ma nic do rzeczy. Trafić w Polsce na dobrego sponsora graniczy z cudem. I jak zdarza się tak okazja jak Drzymałą w Śląsku to trzeba zniej bezwzględnie korzystać.
|
Miasto Wrocław chce inwestować w Śląsk, więc problemów finansowych bym nie przewidywał.
Arked napisał(a):
|
Twój przykład z Abramowiczem jest tak nierealny, że trudno mi się do niego odnieść.
|
Może i nierealny, ale w Polsce nie ma opcji, żeby ktoś się z nami połączył, bo Wisła to najlepsza drużyna, więc musiałem dać kogoś zza granicy.
Arked napisał(a):
|
Jeśli Abramowicz chciałby się przenieść to Wisły i wziąć ze sobą z Chelsea 5-9 zawodników (bo jacyś Polacy w klubie też powinni grać) to nie widziałbym problemu. Byle zapewnił Wiśle stabilność i wysoki poziom na długie lata.
|
Szczeciński Ptak pokazał na przykładzie Pogonii, że wcale nie musi ...