Wyświetl pojedynczy post
Paweł
Senior Member

Od: 10.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.06.2008, 12:36
Arked napisał(a):
A była mowa o wyjebaniu wszystkich piłkarzy Śląska? Moim zdaniem pozybice się zawodników za słabych na pierwszą ligę jest jak najbardziej sprawiedliwe. To nie jest piłka nożna na poziomie szkolnym tylko zawodowy futbol.
Mowy może i nie było, ale jak myślisz, jakby się ta fuzja skończyła? Kto by grał w "nowym" Śląsku - I ligowi, czy II ligowi piłkarze?

Arked napisał(a):
Dyskobolia przez ostatnie lata żyła ponad stan. Pierwsza liga w takim mieście nie ma większego sensu i myślę, że zdecydowana większość kibiców tego klubu zdaje sobie z tego sprawę. Najwierniejsi kibice z Grodziska tak czy inaczej zamiast jeździć na pierwszoligowe wyjazdy zazwyczaj wybierali jeżdżenie z rezerwami bo po prostu ich realnymi rywalami są lokalne kluby, a nie Legia, Wisła, Ruch czy Zagłębie Lubin.
Dlaczego ponad stan? Zbudowano silną - jak na polskie warunki - drużynę, któa radziła sobie bardzo dobrze. Liga ma sens tam, gdzie jest do tego drużyna, choć też bym wolał, żeby w OE były drużyny z większych miast, ale skoro Dyskobolia uczciwie na to zapracowała, to niech gra.

Arked napisał(a):
Wrocław to duże miasto. Łódź też, a jednak łódzkie kluby mają ogromne trudności. Taka firma jak Widzew zawisła między pierwszą a drugą ligą. Podobnie było z Lechem przez dobre kilkanaście lat. O problemach Pogoni Szczecin czy GKS Katowiece nie wspomne. Wielkość miasta nie ma nic do rzeczy. Trafić w Polsce na dobrego sponsora graniczy z cudem. I jak zdarza się tak okazja jak Drzymałą w Śląsku to trzeba zniej bezwzględnie korzystać.
Miasto Wrocław chce inwestować w Śląsk, więc problemów finansowych bym nie przewidywał.

Arked napisał(a):
Twój przykład z Abramowiczem jest tak nierealny, że trudno mi się do niego odnieść.
Może i nierealny, ale w Polsce nie ma opcji, żeby ktoś się z nami połączył, bo Wisła to najlepsza drużyna, więc musiałem dać kogoś zza granicy.

Arked napisał(a):
Jeśli Abramowicz chciałby się przenieść to Wisły i wziąć ze sobą z Chelsea 5-9 zawodników (bo jacyś Polacy w klubie też powinni grać) to nie widziałbym problemu. Byle zapewnił Wiśle stabilność i wysoki poziom na długie lata.
Szczeciński Ptak pokazał na przykładzie Pogonii, że wcale nie musi ...
Ostatnio edytowane przez Paweł : 14.06.2008 o godz. 12:39.