Arked napisał(a):

|
Patrząc na pozycję i sposób gry Guillemenot to on nadaje się też na pozycję drugiego napastnika i ofensywnego pomocnika.
|
Im więcej słucham o naszym nowym nabytku tym silniejsze mam wrażenie, że rolę zmiennika Rodado trochę sobie wmówiliśmy do spółki z bezrefleksyjnie rzucającymi takim hasłem niektórymi dziennikarzami.
Zacząłbym od tego czy grajek, który w Szwajcarii mając gwarancję składu w większości drużyn w ogóle przyszedłby tutaj gdyby przedstawiono mu sytuację - to jest Angel Rodado, jest tutaj bogiem, bo najebał furę bramek, a ty masz z nim wygrać rywalizację. Nie wydaje mi się. Zwłaszcza przy fakcie, że próby ustawiania go jako pełnoprawnej 9tki były średnio udane. Raczej przedstawiono mu wizję ustawienia, które da mu znacznie większe prawdopodobieństwo pierwszego składu niż czyste 9.
O naszych problemach z 10 pisałem już w marcu przy okazji dywagacji jakich wzmocnień potrzebujemy na ESA.
https://forumwisly.pl/showpost.php?p...&postcount=155
Jeśli na 10 przez cały sezon przewinęło nam się 4-5 zawodników to oznacza, że sztab z tych czy innych powodów nie był zadowolony z żadnego. Tak jak w przytoczonym poście, najlepiej wyglądał tam Rodado, ale można odnieść wrażenie, że sztab wolałby widzieć go jednak na 9, jak chyba większość z nas. Jeremy nie jest taką pełnoprawną 10tką, ale w zasadzie wszyscy zwracają uwagę, że najlepiej wyglądał podwieszony pod innym napastnikiem. Jako 10 też grywał. Co ciekawe razem z Youanem wychodzącym w napadzie w St.Galen. Nie jestem pewien czy w przypadku jakiś...tfu tfu...problemów z Angelem i słabej formie Sancheza, na 9 nie zobaczylibyśmy właśnie prędzej Eliego. Ogólnie Guillemenot to jest chyba bardziej transfer, który próbuje zakończyć nasze zeszłoroczne taktyczne wygibasy z łataniem pozycji 10. Duda wraca na osiem, Julek również może z powodzeniem grać na 8 plus dodatkowo opcja na skrzydło, tak jak Duarte, który pod koniec zeszłego sezonu miał też bardzo fajne występy na 9, no i najważniejsze Angel na 9 bez potrzeby łatania nim 10tki. Jeśli jest tak jak podejrzewam i to zażre, to ten transfer może dać nam znacznie większą głębię niż gdyby faktycznie miał to być wyłącznie potencjalny zmiennik Rodado.