Wyświetl pojedynczy post
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.05.2026, 10:56
Pulpet napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem czy z Kawały cokolwiek będzie w dorosłym futbolu na poziomie 1 ligi a już nie mówiąc o ekstraklasie.
Kuziemka, Krzyżanowski, ale też Baniowski to takie harpagany co chcą biegać, kiwać, pokazywać się.
Kawała to jeden z tych cichociemnych pokroju np Plewki. NIby jestem, ale nie daj boziu żeby mi ktoś podał, bo jeszcze coś spier.dole i będzie chryja.
Tego nie wie nikt. Na tym polega m.in. cały proces selekcji młodych piłkarzy.

Kawała, Staszak, Baniowski na 99% nie nadają się aktualnie na Ekstraklasę. Sezon w pierwszoligowej drużynie to dla nich szansa na grę i otrzaskanie się z dorosłym futbolem na zasadzie regularnej gry i walki o skład, a nie wchodzenia na ostatnie trzy minuty.

Umówmy się, że Ci regularnie grający (Kuziemka, Krzyżanowski, Letkiewicz, Kutwa) w pierwszej lidze też prawdopodobnie odbiją się od Ekstraklasy jak od ściany. Jeśli chociaż jeden okaże się czymś więcej niż statystą to będzie oznaczało sukces (i pieniądze dla klubu).

pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Między "chcemy ściągnąć" a "uda się nam ściągnąć" jest pewna różnica.
Okna w czołowych ligach UEFA są do 1 września, u nas do 8 września. Więc może się okazać, że wielu z tych, których można by odpalić zostanie przedłużonych o rok.
To też prawda. Liczenie że skompletujemy kadrę przed rozpoczęciem sezonu to mrzonki, a ktoś musi grać. Ci najlepsi (przynajmniej na papierze) zwykle czekają na lepsze oferty zanim z nami podpiszą. Nie mamy też takich pieniędzy żeby dać im ofertę nie do odrzucenia.

To jest normalne, takie jest miejce Wisły na światowym rynku transferowym. Z tego samego powodu nie stać nas na dobrych Polaków - przed nami ustawiają się w kolejce o wiele bogatsze kluby.

Zresztą, budowa drużyny to proces, a nie każdy transfer się sprawdza. Jest jeszcze zimowe okienko na korekty, ważne żeby nie przebiegało ono w atmosferze podobnej jak w sezonie spadkowym.

Jedno jest pewne - wzmocnienia na kluczowych pozycjach są konieczne. Realnie jednak - pewnie na nie poczekamy.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 29.05.2026 o godz. 11:09.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując