Wyświetl pojedynczy post
Revolver
Senior Member

Od: 05.2012

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.05.2026, 15:31
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Tylko inny trener by pewnie na tego Kuziemkę tak odważnie nie postawił, mógłby w inny sposób korzystać z Krzyżanowskiego. Jop ma rękę do młodzieży, harmonijnie ich rozwija co jest bardzo ważne dla nas.

Moim głównym kryterium oceny trenera są statystyki i osiągane wyniki. Każdemu czasem trafi się kryzys czy gorszy moment, pytanie jak sobie z tym poradzi. Jop w tym momencie wyszedł z kryzysu dwoma zwycięstwami z rzędu.

Jeżeli drużyna w większości meczy przeważa nad przeciwnikiem, tworzy więcej okazji, ma większe expected goals ale ma pecha jestem w stanie przymknąć oko na gorsze wyniki. Nadal mam w pamięci ostatni sezon Kloppa w Dortmundzie, gdzie wg statystyk Borussia była w czołówce a fizycznie broniła się przed spadkiem. Piłka jest pod tym względem bardzo chaotyczna.

Co robi Jop : jego Wisła jest lepsza w tworzeniu okazji praktycznie w każdym meczu, może na przestrzeni sezonu możnaby znaleźć 1-2 mecze które powinniśmy byli przegrać patrząc na stwarzane okazje. W większości meczów Wisła albo dominowała nad przeciwnikiem albo nieznacznie przeważała. Odpadnięcie z PP w jednym meczu to dla mnie wypadek przy pracy. W całej swojej pracy w Wiśle (liga + PP - punkty w pucharze liczę jako 1 za remis i 3 za wygraną w regulaminowym czasie gry) to niesamowite 2.03 punkta na mecz.

Co robił Rude : jego Wisła wielokrotnie zasłużenie przegrywała w lidze, traciła punkty bo ogólnie grała słabo. Oczywiście w meczach PP zagrała fantastyczne zawody i przy dużym szczęściu zdobyła Puchar wygrywając pod jego batuta trzy mecze. Generalnie zespół rzadziej dominował nad rywalami, rzadziej był stroną przeważającą. Rzadziej od drużyny Jopa potrafił odwrócić niekorzystny rezultat. Patrząc na całokształt pracy jego wyniki były nieporównywalnie gorsze od Mariusza, bo nawet wliczając PP i regulaminowe 90 minut jego średnia to przerażające 1,56 punkta na mecz.

Moje wnioski są proste - mając 3 mecze do wygrania można je wygrać mając duży potencjał w drużynie nawet przez przypadek lub przez dobór odpowiedniej taktyki. Za to średnia punktowa czy ilość stwarzanych okazji bardziej demonstruje jak trener radzi sobie z prowadzeniem drużyny.

Analiza suchych faktów jest dla Rudego nieubłagalna, podobnie było z resztą z Brzęczkiem. Jakimś dziwnym sposobem dwaj najbardziej zawodzący trenerzy w nowożytnej historii Wisły są ulubieńcami Wolfiego, co jest niezwykle ciekawe.
Czy naprawdę za każdym razem trzeba się odnieść do Rude? To stało się już takim archetypem na forum, że to wręcz śmieszne - "Plose pani, ale, ale psecies Rude"

Ja cały czas powtarzam - średnia Jopa jest bardzo dobra NA TLE poprzednich trenerów, właśnie dlatego używacie jej i porównujecie, bo wydaje się Wam, że podnosicie wagę argumentu.

1. To błąd logiczny nazywać to "faktami", bo są zmanipulowane
2. Średnia 2+ w drużynie ogłoszonej faworytem sezonu, mającej skład, który przewyższa całą ligę, to pieprzone MINIMUM dla trenera.
3. Nie lubię ani Rude, ani Brzęczka
4. "Tylko inny trener by pewnie na tego Kuziemkę tak odważnie nie postawił, mógłby w inny sposób korzystać z Krzyżanowskiego. Jop ma rękę do młodzieży, harmonijnie ich rozwija co jest bardzo ważne dla nas." - powiedz proszę, skąd wiesz, że wysnuwasz tezę, że tylko inny trener by nie postawił? Tak serio, obroń ją...
Ostatnio edytowane przez Revolver : 10.05.2026 o godz. 15:42.
Odpowiedz cytując