Wyświetl pojedynczy post
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.05.2026, 09:15
Markus napisał(a):Wyświetl post
Proszę Państwa, oto wielki przełom intelektualny na tym forum. Gregoriogreg, dotychczas znany głównie z krótkich i bezwartościowych przytyków w stylu "tydzień jak tydzień", nagle objawia się jako analityk dyskursu na poziomie uniwersyteckim. Cud? Nie, ChatGPT.

Bo zauważcie, jaka piękna ewolucja: od "zostać wyśmianym na forum, być pocieszonym przez Markusa" do dziesięciopunktowego wykładu o chochołach, fałszywych dychotomiach i "przesunięciu ciężaru dowodu". Tydzień jak tydzień, jak sam mawiasz. Tylko że tym razem nie Twoje palce stukały w klawiaturę, lecz krzemowy kolega, któremu kazałeś znaleźć w moim tekście "manipulacje", bo merytorycznie ani słowem nie potrafisz odnieść się do tego, co napisałem o Dudzie, statystykach i wciskaniu "bąbelków". O innych sprawach zresztą również.

Co ciekawe, nawet Twój wynajęty AI-konsultant, mimo że dostał zadanie typu "znajdź mi tam manipulacje", musiał uczciwie dopisać akapit "Co w tekście jest wartościowe?" i wymienić, że statystyki nie pokazują całego wpływu zawodnika, że role taktyczne bywają różne, że środka pola trudno oceniać wyłącznie liczbami i że kibice często przeceniają ofensywne dane. Czyli dokładnie to, co pisałem. Twój własny świadek koronny zeznał na moją korzyść, a Ty z dumą wkleiłeś jego zeznanie. Brawo.

Gdybym ja z kolei poprosił model o analizę sensu Twoich wypowiedzi z ostatnich kilkunastu stron i tego, co rzeczowo wnoszą do dyskusji o Dudzie, podejrzewam, że biedna sieć neuronowa zawiesiłaby się z wirtualnego śmiechu, a serwer poprosiłby o urlop. Bo jak zanalizować coś, czego nie ma?

I jeszcze jedno, dla porządku: AI nie "demaskuje" - AI pisze to, co użytkownik chce, żeby napisała. Wpiszesz "znajdź manipulacje u Markusa" - znajdzie. Wpiszesz "znajdź manipulacje u Tuska, Kaczyńskiego, swojego sąsiada i Świętego Mikołaja" - też znajdzie, w tej samej formie i z tymi samymi etykietkami. To narzędzie, nie wyrocznia. A już na pewno nie argument w dyskusji o tym, czy Duda jest jakościowym rozgrywającym, czy raczej etatowym wykonawcą kółeczek.

Tyle że Ty, zamiast napisać własnymi słowami, dlaczego się nie zgadzasz - wynająłeś sobie ghostwritera, żeby udawał, że masz argumenty. To jest właśnie ta "fachowa analiza", o której piszesz. Fachowa o tyle, że została wyklikana w trzy sekundy przez kogoś, kto nigdy nie widział meczu Wisły.

Trzymaj się tego promptu, bo bez niego radzisz sobie zauważalnie gorzej.
Marcinku, ale "Twoje" podsumowania meczowe wystarczy wrzucić do pierwszego lepszego AI detectora i sprawdzić wynik
Odpowiedz cytując