Wyświetl pojedynczy post
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.05.2026, 11:06
piotek napisał(a):Wyświetl post
Warto byłoby rozbić wzrost tego długu na konkretne sezony.
sezon 1- 15 mln
sezon 2- 14 mln
sezon 3 ( pucharowy) - 12 mln
sezon 4 ( obecny) - ja szacuję na 15 mln ale, daj Boże, może będzie lepiej ze względu na fantastyczną frekwencję

Nie pamiętam danych, ale jeśli przychody rosną bardziej niż koszty, to ta dynamika daje jakąś nadzieję na samowystarczalność. Oczywiście niekoniecznie ten trend da się w nieskończoność utrzymywać, dlatego kluczowy jest awans i rozwój sportowy, który będzie ten link podbijal, pozwalając na wyższe przychody. Dlatego nie stawiałbym twardej tezy, że w obecnym stanie właścicielskim nie ma na to szans.
Generalnie tak, jednak z zastrzeżeniem - jaki cel stawiamy sobie co do ekstraklasy.
I trzeba pamiętać, że w ekstraklasie na pewno koszty wzrosną, choćby na kontrakty.

Dodatkowo wydaje mi się, że obecnie nie zadłużamy się u zewnętrznych podmiotów (Królewski tak chyba deklarował?), co pozwala na uniknięcie kosztów obsługi długu i daje możliwość stopniowego umarzania.
Odsetki od pożyczek idą do pożyczkodawców, w tym do Królewskiego.

Więc byłbym generalnie spokojny, dopóki spełniony jest jeden z warunków:
a) Królewskiego stać na takie pokrywanie strat
b) Klub przynosi zysk
Niestety ani jeden ani drugi warunek w przewidywalnej przyszłości się nie spełni.
( wyjaśnienie do warunku A- żeby Królewskiego W CAŁOŚCI było stać na pokrywanie strat)

Problem pożyczki właścicielskiej wróci dopiero w przypadku wykupienia udziałów Królewskiego i do tego należy się przygotować, ale nie wydaje mi się, żeby obecnie był to priorytet klubu.
Jeśli pożyczki, zgodnie z zapewnieniami zostaną umorzone to nie będzie problemu.
Udziały wtedy zostaną rozliczone po cenie rynkowej ( cokolwiek to nie znaczy)
Każdemu z cracovii to mówię- Wisła to klub z piękną , przedwojenną tradycją , założony przez Polaków .Po wojnie na parę lat został "siłowo" przejęty przez resort . Tak samo jak Polska została wbrew woli narodu przejęta przez komunę . I co , Polski też się wstydzisz i na nią plujesz ?!
Odpowiedz cytując