pepe72 napisał(a):

W mojej opinii liczby na pozycji na ktorej gra Duda nie sa akurat najwazniejsze. Super jak sa ale nie definiuja jakosci zawodnika.
Jakby rola DLP na boisku sprowadza sie do przelamywania pressingu przeciwnika. Czy to jest pressing wysoki gdy rozgrywamy pilke krotko od obrony czy tez gdy to jest pressing niski kiedy przeciwnik broni w swojej tercji.
Za to przede wszystkim nalezy oceniac Dude. Przykladowo czy dostajac pilke od stopera czy bocznego obroncy pod naciskiem jednego lub dwoch przeciwnikow potrafi sie od tego uwolnic, nie stracic pilki i podac ja do przodu aby rozpoczac szybki atak? Robi to rewelacyjnie i trzeba miec naprawde wiele zlych intencji wzgledem chlopaka albo kompletnie nie znac sie na pilce zeby tego nie zauwazac.
Z tej perspektywy nie ma az tak wielkiego znaczenia czy ma asysty bo jego zadaniem jest dac pilke komus z przodu, na przyklad Ertlthalerowi, ktory zaliczy sobie asyste.
Nie mam takich narzedzi statystycznych zeby to zobaczyc jaka chlop ma skutecznosc w tym aspekcie ale ogladajac mecze widac, ze rzadko kiedy te pilki traci.
Pewnie w jakims platnym "Wyscoucie" daloby sie takie statystyki wyciagnac i jestem w 100% pewien, ze jego skutecznosc w tym aspekcie jest wysoka. No za damski .... GKS go przeciez nie chcial od nas wyciagnac.