|
OK, pobawiłem się AI.
W ChatGPT pierwszy wynik szacunków był taki, że najbardziej prawdopodobna jest kwota w przedziale 1~2 mln za sezon. Ale dorzuciłem do wymagań uwzględnienie rzeczywistych zasięgów medialnych Wisły (AI ułatwiło sobie początkowo sprawę i założyło stawki jak dla typowego beniaminka Ekstraklasy). Po uwzględnieniu tego, AI podniosło szacunki do przedziału 2~3 mln.
Potem powtórzyłem to dla Claude Sonnet, które okazało się bardziej konserwatywne. Jego początkowy szacunek to 0,5~1 mln, a po uwzględnieniu naszych zasięgów szacunki wzrosły do 0,7~1,2 mln. Ponieważ zastanawiała mnie ta różnica, to dopytałem oba agenty, czy jest to sama wycena za logo na rękawku i okazało się, że ChatGPT od razu założyło, że w przypadku takiego globalnego partnera jak JD takie umowy obejmują dodatkowe sprawy, podczas gdy Claude tego nie zrobiło. Jednak Claude dopytane o to przyznało, że prawdopodobieństwo w przypadku takiego partnera, że taka umowa zawiera więcej punktów jest bardzo duże i oszacowało cały kontrakt na 1~1,5 mln.
Umówmy się, że to wciąż tylko zgadywanka, choć chyba mająca jakieś tam oparcie w dostępnych danych. Wciąż jednak na tyle skąpych, że jak widać te rozbieżności między agentami są dość duże.
Co do wschodnioazjatyckich linii lotniczych, jeśli nawet faktycznie coś było na rzeczy, to z wiadomych względów raczej sobie poczekamy.
Ostatnio edytowane przez Adasss : 21.04.2026 o godz. 19:33.
Współwłaściciel, współsponsor
|