Patryko napisał(a):

Pytanie co zrobią kluby żerujące na publicznym garnuszku. Co w przypadku, gdy awansujemy i przyjdzie pojechać do takiego Płocka? Jestem sobie w stanie wyobrazić, że Płock po prostu weźmie taką karę na klatę.
|
Po mojemu to PZPN pokazal tym milionem kary, ze jest sklonny siegac po dotkliwe kary. Jesli klub jest biedny i milion zniszczylby im budzet to sa inne dotkiliwe kary niefinansowe.
Mozna im dac minusowe punkty, mozna nalozyc zakaz wyjazdowy dla ich kumatych, mozna zamknac im sektor lub nawet caly stadion. Mozna im dac walkower.
PZPN moze tez majac sygnal o tym, ze klub zamierza odmowic przyjecia kibicow gosci, tak jak w meczu o Superpuchar przenisc mecz na stadion rezerwowy (o ile wiem to kazdy klub musi taki zglosic).
PZPN musi byc tylko proaktywny w tym aspekcie. Kiedy ma sygnal, ze klub odmowil wyslania biletow to PZPN powinien wydac komunikat, ze jesli powod odmowy jest bezpodstawny / naciagany / zmyslony etc. to klub zostanie ukarany taka i taka kara. Przykladowo Bytom odmawia wejscia i PZPN oglasza, ze jesli wykazane zostana nieprawidlowosci to kara bedzie wynosic walkower z koszyscia dla Wisly i dodatkowo minus 3 punkty dla Bytomia. Mysle ze wszelkie "przeszkody, awarie etc." bardzo szybko by zniknely i kibice Wisly by zostali wpuszczeni.
Wydaje mi sie, ze skoro Slask dostal milion to nie oznacza, ze kazdy kolejny klub tez dostanie milion tylko, ze PZPN bedzie korzystal z tych bardziej dotkliwych kar.