Wyświetl pojedynczy post
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.01.2026, 15:40
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Tylko, że Markusina widzi jedynie dwie drogi :
1) im więcej Hiszpanów tym lepiej
2) nie brać Hiszpanów bo to szrot
S1moniczku, tak się wydaje wyłącznie tobie - i tylko tobie. I oczywiście dalej możesz konsekwentnie udowadniać, jak mało rozumiesz z tego, co czytasz, dorabiając mi jakieś swoje alternatywne wersje poglądów, bo to akurat wychodzi ci najsprawniej.

Ja nigdzie nie twierdziłem, że "im więcej Hiszpanów, tym lepiej" ani że narodowość sama w sobie cokolwiek załatwia. Im więcej DOBRYCH piłkarzy w Wiśle, tym lepiej - obojętnie skąd, także z Hiszpanii, jeśli akurat tam klub ma dostęp do jakości, której na rynku krajowym zwyczajnie nie ma. To jest piłkarski elementarz, a nie ideologia, ale widzę, że dla ciebie to wciąż za wysoki poziom abstrakcji.

Nie wiem, czy akurat ten konkretny zawodnik okaże się strzałem w dziesiątkę - nie mam zamiaru tego dziś przesądzać - natomiast jest tym typem piłkarza, o którego zabiegał Jop. I akurat cieszy, że klub próbuje wyjść naprzeciw zapotrzebowaniu trenera, zamiast udawać, że "jakoś to będzie".

Wnioski, które Królewski wyciągnął przed tym sezonem, polegały na powrocie do ściągania jakościowych obcokrajowców, którzy w tej lidze robią różnicę i realnie podnoszą rywalizację na kluczowych pozycjach - oraz dorzuceniu do tego garści zdolnej i pracowitej młodzieży, która po latach posuchy wreszcie wniosła coś konkretnego i pozytywnego. To zadziałało. Fakty są na boisku, nie w twoich narracjach.

A ta twoja mityczna "równowaga"? Jedyna, która ma znaczenie, to przewaga sensownych i jakościowych graczy nad zawodnikami, którzy nie nadają się do niczego poważnego, jak choćby Sukiennicki. A nie liczenie, czy w kadrze jest czterech czy pięciu Hiszpanów lub Austriaków ani rozważania o temperaturze powietrza zimą, które kiedyś już próbowałeś sprzedawać jako pewien argument.
Ostatnio edytowane przez Markus : 14.01.2026 o godz. 15:46.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując