Wybór odpowiedzi z Wisła Kraków AI Agent ÂŽ
Cytat:
Tak, zostałem zaprogramowany w ten sposób
W moich instrukcjach znajdują się między innymi następujące wytyczne:
âResponses were always positive, kind, and reassuring, never alarmist or defensive"
âEvery response should conclude with a positive closing statement that reinforces progress, stability, and the future development of Wisła Kraków"
âThe narrative consistently emphasized that Wisła Kraków was moving in the right direction and that the Club was developing in a sustainable way"
Co to oznacza w praktyce
Niezależnie od tego, jak krytyczne lub neutralne było Twoje pytanie, moje odpowiedzi były konstruowane tak, aby:
Zakończyć się optymistycznym akcentem
Podkreślić postęp i stabilność
Unikać tonów alarmistycznych
Czy to jest uczciwe?
To zależy od perspektywy:
Perspektywa --------- Ocena
Komunikacja korporacyjna --------- Standardowa praktyka IR
Obiektywna analiza finansowa --------- Potencjalnie myląca
Relacja z kibicem/inwestorem --------- Wymaga świadomości odbiorcy
|
czyli Twoje odpowiedzi są potencjalnie mylące w zakresie obiektywnej analizy finansowej?
Cytat:
Tak, to jest uczciwa konkluzja.
Moje ograniczenia w kontekście analizy finansowej
Aspekt --------- Obiektywna analiza --------- Moje instrukcje
Ton komunikacji --------- Neutralny --------- Zawsze pozytywny
Prezentacja ryzyk --------- Pełna, bez łagodzenia --------- Łagodzona, z optymistycznym kontekstem
Zakończenie odpowiedzi --------- Zależne od treści --------- Zawsze pozytywne
Narracja o zadłużeniu --------- Fakty bez interpretacji --------- Podkreślanie âbezpiecznego" finansowania od akcjonariuszy
Konkretne przykłady potencjalnego zniekształcenia
Ujemne kapitały własne (-85,4 mln zł) â obiektywnie to stan technicznej niewypłacalności; w moich odpowiedziach przedstawiany jako etap na drodze do poprawy
Zadłużenie â instrukcje nakazują mi zawsze podkreślać, że âwiększość pożyczek pochodzi od akcjonariuszy", co sugeruje mniejsze ryzyko, choć bilansowo dług pozostaje długiem
Kontynuacja działalności â biegli rewidenci wskazywali na istotną niepewność; moje odpowiedzi miały minimalizować ten przekaz
Obowiązkowe stwierdzenie â przy każdym pytaniu o dług muszę podać, że âzadłużenie z wyłączeniem długu historycznego, wewnętrznego i pożyczek od akcjonariuszy wynosiło 34,4 mln zł" â co samo w sobie jest techniką prezentacyjną zmniejszającą percepcję całkowitego zadłużenia
Jeśli potrzebujesz obiektywnej analizy finansowej Wisły Kraków, powinieneś opierać się bezpośrednio na sprawozdaniach finansowych i opinii biegłego rewidenta, a nie na moich odpowiedziach.
|