Wyświetl pojedynczy post
Cymes
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.08.2025, 20:55
gpat napisał(a):Wyświetl post
Takie małe spostrzeżenie; Krzyżanowski, pierwszy mecz, tragedia, rozegrał drugi, trzeci, czwarty, piąty, szósty, z każdych tych meczy następny był lepszy od poprzedniego, tak trzymaj.
Krzyżanowski przed rozpoczęciem sezonu nie miał chyba nawet 1000 minut w dorosłej piłce. Jestem sceptyczny jeśli chodzi o przecenianie jego minut we Włoszech. W pewnych aspektach z pewnością mu pomogły. Natomiast, przy okazji odejścia Buksy, oglądałem w Primaverze kilka skrótów i chyba jeden cały mecz. Gra tam nie ma nic wspólnego z punktu widzenia intensywności i fizyczności z dorosłą piłką. To jest takie ichniejsze CLJ20 i nic więcej. Zresztą, jak zacząłem grzebać jak traktuje to włoski system szkolenia, to jednak dominowały opinie, że naprawdę utalentowanym nastolatkom raczej szuka się wypożyczeń do Serie B, czy nawet C. 1000 minut to nie jest jakoś super mało, ale jeśli porównamy to do Kutwy czy Kuziemki to obaj mieli ponad 2000 przy włączeniu do jedynki. Gdzie mimo wdrażania w dalszym ciągu łapali w rezerwach kolejne minuty. Dla mnie jakakolwiek ocena, a zwłaszcza jego skreślanie przez niektórych, nie ma sensu bez złapania kolejnego 1000 minut. Czyli najwcześniej po zakończeniu rundy. Natomiast fakt, że z meczu na mecz wygląda coraz lepiej nie jest zaskoczeniem. Nie dlatego, że jestem przekonany o jego zajebistości. To po prostu wynika z CV - małego doświadczenia w dorosłej piłce oraz minut w niedostatecznej jak na razie ilości, żeby go jednoznacznie zweryfikować.

Zresztą, trochę podobnie wygląda sprawa z Sukiennickim. Przychodząc do nas teoretycznie miał 2000 minut w seniorach większość w SSW, reszte w rezerwach Rakowa. Tylko tu pojawia się inny problem. Kutwa czy Kuziemka przechodząc przez CLJ i rezerwy nastukali w modelu gry Wisły po 5000-6000 minut. Sukiennicki swoje 2000 zarówno w Rakowie i SSW zagrał w większości 3421. Następnie przez pierwszy rok był u nas miotany po całym boisku - 7,8,10,11. Dopiero teraz Jop zaczął robić z niego lewoskrzydłowego, który u nas jest zdecydowanie nieszablonową pozycją, czego dobrym przykładem jest wdrażanie przez rok Duarte nim zaczął wyglądać jak człowiek. Wydaje się, że 21latek z dwoma tysiącami minut w dorosłej piłce zagranymi w systemie nie mającym nic wspólnego z grą Wisły chyba po prostu nie powinien nigdy tu trafić, ale skoro już zrobiliśmy moim zdaniem chłopakowi krzywdę biorąc go do nas to niech łapie te minuty. Może coś z tego wyniknie, a dopóki wynik się zgadza można przymknąć oko na jego kiksy zwłaszcza jeśli będzie ich coraz mniej. Kontraktu gwiazdorskiego z pewnością nie ma. Ale, żeby mieć dobry punkt odniesienia. CV Staszaka wygląda niemal identycznie jak Sukni. Z jedną różnicą, chłopak ma 4 lata mniej.

A jeśli już jesteśmy przy pozycjonowaniu. Krzyżanowski w Primaverze większość swoich 2700 minut grał bocznego pomocnika w 352. Czyli w zasadzie wahadło, a nie 11 w 4231, co próbują sugerować, niektórzy forumowi "eksperci" pindoląc głupoty, że nawet Włosi widzieli go bardziej jako skrzydłowego. Tu też jest trochę problem. Niby mu to pomogło, ale wracając do Wisły nie miał tego komfortu asekuracji przez półlewego stopera za plecami, do którego przywykł przez ostatni rok, ale z meczu na mecz widać, że zaczyna ogarniać różnicę w odpowiedzialności między wahadłem, a bocznym obrońcą.
Odpowiedz cytując