Wyświetl pojedynczy post
Tantal
Senior Member

Od: 09.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.07.2025, 17:13
Króciutko, bo robota goni a MaLk zaczął tyle ciekawych wątków na raz że za dużo do głębszej odpowiedzi na wszystko

najważniejsze

- dlaczego tak wyoski próg uważam za jedyny znaczący i interesujący? No, bo nas interesuje głównie awans. Ektraklasa albo śmierć - więc szukam takiego poziomu, który mi powie przy ilu zdobytych punktach ryzyko braku awansu zaczyna być pomijalne. Próg dający 95% szans na awans = awans praktycznie pewny.

- czy można przyjąć 3 miejsce + 1 pkt ? Generalnie chyba ma to sens dla drużyny która już jest na miejscu biorącym. Dla tej co ją goni z niższych pozycji tabeli niestety nie. Dlatego w przypadku Termalici w zeszłym sezonie tak, dla nas w tym sezonie mam nadzieję, że też - ale dla nas w poprzednich sezonach, kiedy goniliśmy czołówkę już nie.

ad pepe: średnia 3,0 miła oku, ale mi się podoba fakt nieco mniej uchwytny:

- jaka średnia jest potrzebna do zapewnienia sobie awansu w pozostałych jeszcze meczach do rozgrania
- jak ta potrzebna średnia ma się do tego, co grała drużyna pod wodzą Jopa do tej pory

Jop miał średnią do tej pory niemal dokładnie 2 pkt na mecz i można założyć, że ją utrzyma. Jeśli wygramy najbliższy mecz z Tychami, potrzebna do awansu (z 95% przedziałem ufności ) średnia to równe 2.0. Po raz pierwszy od wielu miesięcy będziemy mogli powiedzieć że nasz awans jest najbardziej prawdopodobną opcją, a nie że mirażem obwarowanym mało realnymi warunkami.
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
Odpowiedz cytując