|
emjot, z tego co pamiętam nie przepadasz za czytaniem długich tekstów, dlatego postaram się zwięźle, od punktów:
* krytyką nie jest pisanie, że w przypadku wystawienia Dudy i Krzyżanowskiego na ogarniętego 1. ligowego rywala dostaniemy do przerwy 4:0 (bo w meczu ze Stalą mieliśmy furę farta) - takie bajkopisarstwo niepodparte choćby jednym przykładem z rzeczywistości jest właśnie napędzaniem hejtu na ww. dwójkę i innych młodych piłkarzy (tak jak bajdurzenie, że Duda zawalił nam wiele spotkań) - wbrew temu, co można tu czasem przeczytać, wstawienie jednego/dwóch młodych piłkarzy do dobrze funkcjonującej drużyny nie wywróci sytuacji o 180 stopni;
* zgadzam się, że JK jest obecnie słabym piłkarzem - co więcej, nie ma tu na forum ani jednej osoby, która byłaby jego wielbicielem, co nie oznacza, że powinno je*ać się go za każdą przegraną akcję w defensywie, skoro dokładnie takie same pojedynki przegrywają jego vis a vis, tak jak podałem przykłady powyżej - możecie przemilczać jego dobre akcje i zwalać to na przypadek, tak samo jak ja mogę zwracać uwagę na to, że jego występ nie był tak zły, jak został oceniony;
* Jakub Krzyżanowski u Rude był jedynym lewym obrońcą - czyli sytuacja była dokładnie taka sama jak teraz, był u Rude starterem, dopóki swoją grą nie zapracował sobie na wylądowanie na ławce rezerwowych (co nastąpiło bardzo szybko) - braki umiejętności ma duże, czy je wyeliminuje - nie wiemy (sry wy już wydaliście werdykt), obawiam się, że dostaniemy w najbliższym czasie możliwość weryfikacji; a wytłuszczony fragment odnosił się do braku rywalizacji na pozycji, która towarzyszyła JK wtedy i towarzyszy teraz - dostanie miejsca w pierwszej jedenastce z uwagi na brak kontrkandydata do gry ma na ogół negatywny wpływ na formę - bez względu na posiadane umiejętności
btw. kto przed Mikulcem grając na lewej stronie obrony tych braków miał niewiele? Kiakos czy Junca mieli również nieduże pojęcie o grze w obronie, a sądzę, że skala "krytyki" JK jest jednak niewspółmierna (ja w przeciwieństwie do was mam większe wymagania od lepiej opłacanego zawodnika z zagranicy, który powinien takiego juniora deklasować umiejętnościami);
* porównywanie gry zawodnika w meczu sparingowym przeciwko mocnemu przeciwnikowi ma więcej sensu niż tworzenie scenariuszy spotkań, w których przez braki w obronie JK tracimy X goli - tu króciutko, ale pewnie wynika to z faktu, że Slovan nie wiedział o tym, że po prawej stronie mógł wjeżdżać autostradą w nasze pole karne;
na ten moment oceniamy JK po sparingach, 45 minutach ze Stalą (przez pierwsze 20 minut spotkania każdy zawodnik zasługiwał na słowa krytyki) i kilkudziesięciu minutach spotkania z ŁKS-em, w którym już tylko graliśmy na dogranie spotkania - wciąż mała próba;
* a co do wyższości innych statystyk niż G+A to brawo, wymieniłeś dwa istotne mankamenty JK w grze obronnej, które mogą mieć o wiele większe znaczenie dla trenera, niż to, czy JK zakończy mecz z golem/asystą i to również ma przełożenie na ocenę piłkarzy z innych pozycji, jak np. pozycja 6/8 w naszej taktyce
edit. a propos hejtu, to po meczu ze Slovanem jeden z użytkowników pisał, że oglądał tylko ostatnie 20 minut i słabo wyglądała nasza lewa strona defensywy, a kolejni podłapali i krytykowali JK (bez zmian, niczego w tych Włoszech się nie nauczył) - problem jest taki, że jego już wtedy dawno nie było na boisku...
Ostatnio edytowane przez grogoriogreg : 29.07.2025 o godz. 12:59.
|