Cytat:
|
Hello, zatrzymałeś się na czasach świetności klubu za Cupiała. Może czas przejrzeć na oczy, że obecnie to klub mem, a nie bogaty z potencjałem.
|
Mówie o awansie do eklapy i spokojnym utrzymywaniu się czyli granie trochę wyżej niż strefa spadkowa, to jest bogactwo i czasy Cupiałowe?
Cytat:
|
Rywalizacja 3 lata temu a teraz jest zupelnie bez porownania. O ile jeszcze wtedy nasz budżet poekstraklasowy mogl imponowac tak teraz? Jedynie nasze dlugi i frekwencja imponuje. Sklad jest juz porownywalny, o ile nie gorszy z 3-4 innymi zespolami.
|
Takie dane znalazłem:
Sezon 23/24. Przychody klubów:
Wisła 45 mln
Miedź 25 mln
Stal Rzeszów 23 mln
Podbeskidzie 18 mln
Lechia 17 mln
Motor 15 mln
itd.
Wynagrodzenia:
Wisła 23 mln
Stal 19 mln
Miedź 16 mln
Lechia 16 mln
Płock 16 mln
Motor 11 mln
itd.
Frekwencja zsumowana z całego sezonu:
Wisłą 372 tys widzów
Lechia 148 tys
Motor 150 tys
Arka 113 tys
Tychy 102 tys
Sosnowiec 92 tys
itd.
Wszędzie jesteśmy w czołówce, przez Wisłę przewala się masa pieniędzy, tylko są źle zarządzane i wydawane. Zaskroniec skupia się nie na tym co trzeba - ostatnio trochę zamknął morde i jest lepiej, udało się żeby nie latał z głośnikiem w szatni po każdej wygranej - jest postęp.
Dlatego uważam, że obowiązkiem takiego klubu jest awans z miejsc 1-2 - czyli pewny awans, a nie nerwówka do ostatniego meczu.
W tym sezonie była jeszcze kasa za Puchary Europejskie.
Długi są ogromne ale to nadal nie oznacza, że Wisła jest biedna. Wisła przede wszystkim jest źle zarządzana. Płacimy najwięcej, piłkarzom, którzy nie dają gwarancji niczego. Wniosek - przepłacamy.
Cytat:
|
I jeszcze odnosnie Jopa... 50 pkt od momentu zatrudnienia, 1 miejsce na równi z Arka za ren okres, 11 pkt wiecej niz Plock i Termalika. To sie samo nie dokonalo i oby zakonczylo się happy endem
|
I za to można Go chwalić. Póki co, jedyny trener, który dowozi. I trener, który może czasami za wolno ale się uczy, kombinuje i wpływa na grę zespołu. Dawno takiego trenera w Wiśle nie było. Chłop skupiony na pracy, a nie na robieniu pijaru jak Zaskroniec czy Rude i Sobol (który ogólnie jest spokojny ale później na konferencjach pokazywał więcej niż jako trener na boisku).
Niemniej, tak jak pisałem, klub z takim potencjałem, kasą itd to powinien być minimum nad strefą spadkową ekstraklasy. Każde inne miejsce to jest hańba dla miasta, klubu i zarządzających nim.