Wyświetl pojedynczy post
Pelson
Senior Member

Od: 10.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.05.2025, 23:24
Wszystko już tutaj zostało dobrze podsumowane - czy to Letkiewicz, Jaroch, Duda, Alfaro, Zwoliński, gra w obronie, skuteczność, taktyka, personalia, mentalność, za późne zmiany itd.
Ale to co akurat mnie najbardziej drażni w grze Wisły już od długiego czasu to jest fakt braku podstaw:
1. Brak podstawowej umiejętności piłkarskiej - strzału z dystansu. Oczywiście poza Rodado nie ma w tej kadrze nikogo kto potrafi strzelić spoza 16-ki. NIKOGO. I żaden epizod Duarte czy kogoś tam innego (no właśnie, nie wiem nawet kogo, bo trudno sobie przypomnieć gola z dystansu) tego nie zmieni, bo tutaj trzeba powtarzalności. To jest patologia, żeby chłopy, które nic innego w życiu nie robią poza graniem w piłkę od X lat nie potrafiły strzelić celnie na bramkę. Patologia. Nie jestem w stanie tego zrozumieć.
2. Pałowanie tysiąca wrzutek w każdym meczu. Wrzutek, które najczęściej nie stanowią żadnego zagrożenia, bo są niecelne, albo nie w tempo, albo nasi napastnicy wbiegają tam gdzie nie trzeba. A my i tak kółko, dalej to samo. Chociaż to nic nam nie daje. Zero jakiegokolwiek innego pomysłu na rozwiązanie akcji. O tym właśnie to świadczy, że my nie mamy nic innego do zaproponowania. Żadnego pomysłu na grę. A przecież mamy podobno takich jakościowych zawodników, technicznych, lubiących grać piłką... Nie żartujmy sobie. To jest właśnie mit. Gówno prawda. Nie mamy. Kiedy ostatnio mogliśmy być świadkami tej mitycznej kombinacyjnej, technicznej gry w wykonaniu Wisły...?
3. Kontrataki. Najkrócej mówiąc, zbieramy się do kontr jak wóz z węglem. Mam wrażenie, że zawodnicy nasi biegną z zaciągniętym hamulcem ręcznym, przez co te ataki są straszliwie spowolnione. Na dodatek w ostatnich kilku meczach bardzo często nasze kontry były kasowane z dziecinna łatwością w ostatniej kluczowej fazie ataku.

I tak naprawdę możnaby jeszcze wiele takich mankamentów tutaj wypisać, ale jeżeli nie mamy podstaw, to trudno bić się o awans.
Ostatnio edytowane przez Pelson : 04.05.2025 o godz. 23:28.
Odpowiedz cytując