Wyświetl pojedynczy post
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.03.2025, 15:54
Tantal napisał(a):Wyświetl post
Ma oczywiście spory sens to co piszesz i dużo przyjemniej się to czyta niż wieczne przepychanki o narodowość graczy przeplatane wyzwiskami.

Widzę to jednak trochę inaczej:

- wysoki, nieźle grający napastnik to w polskich ligach towar równie deficytowy jak dobry w odbiorze ŚP z mocnym strzałem. Chyba nawet bardziej, i kwoty za ściągnięcie takiego będą jeszcze bardziej zaporowe.

Dziś słuchałem audycji przedmeczowej o Miedzi - oni non stop lutują zza pola karnego, zdobyli w ten sposób już 10 goli. Ok, też mają pieniądze na zbudowanie silnego jak na 1. ligę teamu, ale przecież to nie jest tak że ich zawodnicy są poza naszym zasięgiem finansowym.

Rozklepać obronę nawet 8 czy 9 graczy też da się i nie potrzeba do tego zawsze koronkowych akcji w polu karnym. Akcja, którą zalinkował kryształ dobrze to pokazuje: wystarczył dobry ruch Dudy bez piłki, przeszywające podanie Duarte, wycofanie Dudy do Zwolaka, a obrońcy kryjący raptem trzech naszych zawodników w polu karnym (Zwoliński, Rodado i chyba Baena) nie bardzo wiedzieli z której strony i gdzie za chwilę zacznie wędrować piłka. Rodado i Baena byli już niemal bez krycia. Zwoliński zamiast napalać się na strzał mógł odwrócić się i przedłużyć podanie na prawą stronę - Rodado albo Baena byliby na czystej sytuacji strzeleckiej.

Inny przykład - jakie sytuacje mieliśmy po rogach bitych przez Poletanovicia a jakie po bitych przez Dudę. Przy rogu przecież i tak całe drużyny bronią, niezależnie od generalnej taktyki na mecz. Różnicę robiła jakość posyłanej piłki, a nie nastawienie przeciwnika.

Najlepiej oczywiście byłoby mieć w polu karnym wysokiego napadziora, na ósemce rozgrywającego z prawdziwego zdarzenia, a na szóstce kolesia któy na barach zniesie pół składu przeciwnika i jeszcze walnie pod okienko z 30 metrów. Kasy na takich oczywiście nie mamy, ale - wydaje mi się - najłatwiej byłoby nieco przyspieszyć i urozmaicić grę.

Najszybciej zweryfikujemy kto ma rację w trakcie tych kilku meczów ze środkiem i dołem tabeli po przerwie na reprezentację. Powinien już wrócić Poletanovic i z nim szybsza i bardziej precyzyjna gra. Będzie też, co tydzień, do urzygu, taktyka na Wisłę pt "10 murarzy a bramkarz zaprawę donosi".

Dzięki więc za normalną dyskusję a za parę tygodni zobaczymy co liga odpowie na te nasze wypociny
Ja absolutnie nie twierdze, ze moj sposob to jedyny wlasciwy bo pewnie da sie rozklepac obrone ale do tego potrzebujesz kilku swietnych zawodnikow a nas zwyczajnie na takich nie stac. Musisz miec gosci, ktorzy potrafia ograc jednego lub dwoch przeciwnikow, potrafia podawac z chirurgiczna dokladnoscia pod presja i idealnie przyjmowac pod kryciem. U nas to chyba tylko Rodado taki jest. Oprocz tego wiekszosc akcji w tlumie jesli probujemy srodkiem to konczy sie przechwytami bo podanie niedokladne albo przyjecie takie na 2 metry.

Co do ceny wysokiego napastnika. Ja skautem nie jestem i nikogo konkretnego nie wpycham do klubu ale siedzac na kiblu i majac do dyspozycji 90minut.pl i Transfermarkt znalazlem 5-6 takich zawodnikow w polskiej 3 i 4 lidze. Jestem przekonany, ze jesli chlop sezon w sezon w 3 lidze stzela pomiedzy 15 a 20 bramek to w tak ofensywnej Wisle majacej tyle wrzutek tez kilka bramek strzeli. Otoz nam nie jest potrzebny uznany zawodnik do wyjsciowego skladu tylko chlop, ktory bedzie trzecim w hierarchii napastnikiem. Bedzie se siedzial na lawce i wpuscisz go w 65 minucie przy 0-0 z Pogonia Siedlce. Taki ktos z 3 ligi nie jest poza zasiegiem finansowym klubu i pewnie koszt utrzymania bylby nizszy niz Lasickiego na przyklad. Nam i tak potrzebny jest trzeci napastnik wiec dlaczego nie wziac kogos o takim profilu a nie kolejnego klona Rodado.

Akcja, ktora podlinkowal krysztal niczego nie udowadnia poniewaz tam 10 sekund wczesniej Termalica w 4 osoby probowala odbierac pilke na polowie Plocka. Nie zdazyli jeszcze wrocic i ustawic autobusu. To nie jest problem z ktorym my sie mierzymy grajac z dolem czy srodkiem tabeli. My mamy kolesi, ktorzy po nieudanej kontrze nie probuja odbierac pilki na naszej polowie tylko momentalnie wracaja do siebie, ustawiaja autobus i wtedy probuja odbierac. To nie ten rodzaj akcji niestety a i my po kontrze umiemy ladnie strzelic tylko w meczach z dolem i srodkiem tych szans do kontr czy szybkich atakow wlasciwie nie ma.

Ja mysle, ze nie musimy czekac na kojelne mecze na weryfikacje poniewaz do tej pory zagralismy juz 91 meczow w pierwszej lidze przy kilku trenerach i kilku koncepcjach i to wedlug mnie jest wystarczajacym materialem pogdladowym.

Co do jakosci dyskusji na forum to polecam zablokowac krzykaczy, ktorzy wyzywaja innych uzytkownikow. Nie widac wtedy co pisza i nie trzeba sprawdzac trzech stron tematu zeby znalezc jakis merytoryczny post. Strata zadna bo oni i tak nie pisza nic ciekawego. Moderacji nie ma wiec trzeba sobie radzic samemu.
Odpowiedz cytując