Wyświetl pojedynczy post
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.02.2025, 21:54
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ma rację że szósta drużyna ligi Serbskiej to nizszy poziom niż siódma pierwszej ligi polskiej? Jakoś nie jestem przekonany.
Podobnie jeśli chodzo o potencjał obu lig, biorąc pod uwagę przepaść między zapleczem i Ekstraklasą...
szczerze?
myślę że dysproporcje między czubem polskiej ekstraklasy a środkiem I ligi mogą być mniejsze niż między czubem ligi serbskiej a resztą jej ligi
to naprawdę zdominowana liga, w której czasami mistrz jest znany już w grudniu, poza tym reszcie ligi niewiele skapuje z sukcesów Zvezdy i rzadziej Partizana. u nas mimo narzekań na rynek wewnętrzny jest znacznie inaczej, także pod względem wyrównanego poziomu - heloł, PP?

jest jeden zasadniczy feler z dostępnymi w sieci rankingami Elo - nie zliczają pojedynczych meczów z I ligi (i w ogóle europejskie puchary dają do niego dużą premię), dlatego ciężko porównywać akurat Wisłę (ELO 1294) do czegokolwiek, ale daje mi to trochę do myślenia:

@azor: czemu miałby do nas nie przyjść? różnica indywidualnego poziomu sportowego nie jest duża, a wolfy myli się w tym, że próbuje go oceniać na tle jego ligi, której nie zna
Odpowiedz cytując