Wyświetl pojedynczy post
viktor56
Senior Member

Od: 12.2017

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.12.2024, 17:14
No, ja ostatnio czytałem artykuł o sytuacji Piasta i tam stało jak byk:

Cytat:

"Na pewno musimy spłacić wszystkich tych naszych wierzycieli, którzy czekają w tej chwili na pieniądze. Plan naprawczy musi być rozłożony na kilka lat, zakładam sobie 2-3 lata działań, które wtedy przyniosą efekty. Ja sobie nawet nie wyobrażam takiej sytuacji, że od 1 stycznia Piast nie ma licencji na PKO Ekstraklasę. Już od października sygnalizuję problem, bo myślę, że gdybym 15 grudnia przyszedł do pani prezydent i powiedział "brakuje nam w kasie pieniędzy, nie dostaniemy licencji", byłbym posądzony o to, że nie potrafię zarządzać tym klubem - stwierdził Łukasz Lewiński."

Bardzo dobrze, że prezes taki odpowiedzialny, już w październiku przyszedł żulić 15 milionów od miasta, ktoś by go posadził o niegospodarność jeszcze jakby wyczekał sprawę do grudnia. Aż przeczytałem to dwa razy jak trafiłem na to zdanie - wydało mi się to nierealne, żeby ktoś na poważnie wypowiedział te słowa, tak zupełnie bez samoświadomości jak to brzmi.

Do tego - stadion relatywnie nowy, wsparcie od miasta jest, sukcesy sportowe były w ostatnich latach, a tu jest nagle dziura i klub upada.

Źródło: "https://www.sport.pl/pilka/7,65039,31486644,klub-z-ekstraklasy-moze-stracic-licencje-brakuje-14-mln-zl.html"

Mioduski ma inny problem niż Królewski, ale powody te same, ciekawy wywiad i oczywiście się zgadzam. Natomiast PZPN nie zrobi z tym nic, bo boi się, że jak wypchnie miejskie pieniądze z rynku, to nie przyjdzie żaden prywatny kapitał, żeby je zastąpić. Ja nie uważam, że wsparcie rzędu powiedzmy 2-3 milionów euro dla jakichś klubów z Ekstraklasy może kogoś odstraszać od inwestycji w ligę - to są ciągle orzeszki z perspektywy realnego kapitału. Jak nie ma inwestorów, to nie z tego powodu. Natomiast problem jest, niewątpliwie.
Jeszcze będzie pite za te wszystkie lata czekania. Jeszcze będzie pięknie.
Odpowiedz cytując