Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.12.2024, 09:21
wierność83 napisał(a):Wyświetl post
Chodzi mi o coś innego rodzaju. To o czym piszesz można nazwać po prostu zarządzanie klubem, dobrymi decyzjami w tym zakresie. Ja mam na myśli fundamenty klubu, które pozwolą myśleć o czymś więcej, rozwijać go. Mioduski jak przyszedł do Legii to pierwsze co powiedział, to że musi zrobić porządną bazę treningową, bo to będzie projekt egzystencjalny dla klubu; Jakubas, zbudował ileś tam boisk różnego rodzaju dla Motoru. A tu co się wydarzyło? Czy były czynione jakieś próby pozyskiwania dofinansowań, zakupu ziemi, budowy ośrodka? Przez 2-3 lata, a ogólnie od 2018 i wejścia trio całkowicie przespano ten temat. Wisła żyje od meczu do meczu, jak się wygra to jest dobra atmosfera jak się przegra to wszyscy won, tak się nie da na dłużej. Ja wiem, że kasa pusta i bez inwestorów itp. ciężko będzie wejść na inny poziom, ale czy zrobiono wszystko aby ich pozyskać czy po prostu komuś się podoba rola w jakiej się znalazł..
Z inwestorami różnie bywa, czy inwestor z Lechii to taki którego szukamy? Moim zdaniem nie. Wisła jako jeden z trzech klubów w Polsce ma szanse funkcjonować bez bogatego inwestora, który będzie dosypywał do wiecznie pustej kasy. Tylko trzeba zorganizować klub na zdrowych zasadach. A podstawową zasadą musi być na tyle dobrze zorganizowany pion sportowy żeby wszyscy zawodnicy podnosili swoje umiejętności. Świeżutki przykład, chcieliśmy mocno kupować Zarównego? z Głogowa. Cały czas mając Kutwe za darmo. Szukamy prawego obrońcę, czy nie ma żadnych szans żeby Szot podniósł swój poziom? Jak go pamiętam z finału z Pogonią to był jednym z lepszych na boisku. Dlaczego taki Starzyński zamiast przez ostatnie lata być coraz lepszy to stanął w miejscu o ile się nie cofnął. To jest klucz do rozwoju klubu. Zamiast szukać jakiegoś mitycznego inwestora to wysyłać trenerów na staże do świata poważnej piłki. Rozwijać zawodników i mieć kasę z ich sprzedaży. Jesteśmy marką w polskiej piłce, mamy zaplecze kibicowskie, znajdą się mniejsi sponsorzy jeżeli będą widzieć, że ich kasa nie jest marnowana. Królewski jest z innej bajki, jego podstawowa działalność wydaje się bardzo daleka od sportu, jednak znalazł nić łączącą w postaci analiz statystycznych w których AI jest nie do pokonania. Można się z tego śmiać, ale taka jest prawda. To jest kolejny element który może być fundamentem rozwoju klubu. Założenie, że jedynym wyjściem jest inwestor z kasą który kupi nowy skład i będzie cacy jest mrzonką. Przypominam, że z ligi zlecieliśmy mając szósty budżet. Każdą kasę jest bardzo łatwo zmarnować. Stworzyć system bez kasy i potem uzupełnić go kasą to powinna być nasza droga.

https://www.sportmarketing.pl/finans...oworozsadkowo/

https://grantthornton.pl/wp-content/...t-Thornton.pdf
Ostatnio edytowane przez Drozd : 01.12.2024 o godz. 11:07.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując