|
Krótko - mam nadzieję, że nigdy więcej w naszych barwach nie wystąpi nieudacznik FRED. Toż to Bregu przy nim wyglądał na piłkarza (pod formą), a ja sam zacząłem tęsknić za Młyńskim (trwałoby to, do jego pierwszego meczu).
Skrzydła to nasza najsłabiej obsadzona pozycja. Zgadzam się, że środek pola zawiódł w meczu z Tychami, ale przyjrzyjmy się skrzydłowym:
- Alfaro - nie odzyskał fprmy po kontuzji, o ile gra inteligentnie i jest przydatny w defensywie, to w ataku ani nie ma strzału, ani jego podania/dośrodkowania nie dochodzą celu
- Baena - typowy jeździec bez głowy - zaliczy kilka udanych przebłysków w meczu, by w następnych dwóch spotkabiach wszystko psuć - trudno o regularność
- Kiss - bez takiej przebojowości, jaką ma Baena i bez inteligencji Alfaro - mocno średnia jest ta jego przygoda w Wiśle i niestety nic nie wskazuje na nagłą poprawę jego gry
z powyższej trójki właściwie obsadzamy nasze skrzydła... bo:
- Duarte - czy to nie jest indywidualnie jeden z najgorszych piłkarzy w historii Wisły? Gościu prowadzi piłkę w taki sposób, że każdy rywal mu ją z łatwością odbiera. Pod pressingiem rywala gra na siłę do przodu (prawie zawsze niedokładnie). Przy kontakcie z rywalem kładzie się na murawę bez faulu... Wpuszczając go na boisko gramy o jednego mniej.
Dotychczas chwaliłem trenera Jopa za dobry dobór składu i reagowanie w trakcie meczu. Pierwszym red allertem było wystawienie środka obrony obeony Uryga-Biedrzycki (mam nadzieję, że już nigdy nie zobaczymy tego duetu na boisku). Drugim jest wystawianie Duarte kosztem nawet tego młodego Kuziemki, który moim zdaniem nie jest na takim poziomie, by przebojem wejść do składu, ale przynajmniej będzie kolejny 'jeździec bez głowy' który wrzuci obrońców rywali na karuzele. Fred nie daje żadnych nadziei, że może mu się taka sztuka udać.
|