Wyświetl pojedynczy post
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.10.2024, 21:53
Markusik dekielek nadal do 10 nie umi. No nie umi.

Włącz sobie dowolny meczyk z czasów Rude. Nie licząc tych ostatnich, gdy coś mu powoli zaczynało świtać.

Ten gamoń rozgrywając piłkę od tyłu zostawiał trzech stoperów w linii, Jaroch był półprawym stoperem. Na wahadle z prawej strony grał Villar - co mu zupełnie nie wychodziło. Facet był przez Rudego cieniem samego siebie, bo go stawiał na nie jego pozycji.

I czy my graliśmy ofensywnie za Rudego? No nie. Całe nasze granie ofensywne opierało się na fakcie, że przeciwnik nam zostawiał piłkę i ustawiał autobus. Dlatego też mieliśmy przewagę w jej posiadaniu.
Z drugiej strony wystarczy popatrzeć na statystykę strzałów, w szczególności tych celnych.

Tu masz garść statystyk :

Średnie na mecz, stosunek oznacza stosunek względem drużyny przeciwnej, wziąłęm pod uwagę tylko ligę. W przypadku Jopa wziąłem 2 mecze zimą i 2 mecze teraz.

średnie posiadanie piłki - Rude 56%, Moskal 56%, Jop 61%
średnio ilość strzałów celnych na mecz - Rude 5, Moskal 7, Jop 7
średnio stosunek strzałów celnych - Rude 0, Moskal +2, Jop +5
średnio ilość strzałów na mecz - Rude 16, Moskal 22, Jop 21
średnio stosunek strzałów na mecz - Rude +4, Moskal +10, Jop +16
średnio ilość rożnych na mecz : Rude 7, Moskal 9, Jop 8
średnio stosunek rożnych : Rude+3, Moskal +6, Jop +6

Teraz pokaż w których statystykach ofensywnych górował Rude. POKAŻ MI TO. Podobno jego Wisła dominowała, a średnio to nawet nie strzelała celnie na bramkę w lidze więcej od przeciwników. A w zasadzie to strzelała celnie mniej od przeciwnika, bo to 0 w stosunku strzałów celnych to tak naprawdę 4,97 średnia celnych strzałów do 5,07 średniej przeciwnika.

Trzeba też pamiętać - porównując Moskala do Rudego, że Wisła Moskal w 3 meczach na 8 kończyła mecz z czerwoną kartką (38%). Wisła Rudego również się 'wyczerwieniła' w 3 meczach ligowych - ale na 15 meczy, czyli ok 20%. Miały te kartki negatywny wpływ na statystyki.

A teraz zacznij dalej polemizować swoimi okrągłymi słówkami z faktami. Rude grał defensywniej od Moskala. Rude grał defensywniej od Jopa. Rude budował akcje od tyłu 3 stoperami. Do tego jeszcze Carbo schodził po piłkę pomiędzy 3 stoperów. Gra wahadłami jest bardzo zachowawczą taktyką, chyba że jesteś klubem z europejskiej czołówki i masz półbocznych stoperów, którzy mają wizję gry na poziomie defensywnego pomocnika i jednocześnie bronią. No cóż, ani Colley, ani Jaroch tego nie mieli, więc sobie Carbo do nich schodził po piłkę i mieliśmy 4 gości za linią piłki i się dziwiliśmy, że autobusu się nie da przestawić.

Ale spoko przynajmniej było asymetrycznie i był wolny elektron.
Już nawet nie zamierzam się wdawać w polemikę dotyczącą tej asymetrii (jak dla mnie Villar na prawym wahadle grał ofensywniej niż nasz lewy wahadłowy - kto tam wtedy był za Rude? Krzyżan / Szot chyba?
Markusikowi asymetria Rude wypływała z tego, że nie widział, że Jaroch gra półprawego tylko dla niego Jaroch był prawym obrońcą. I faktycznie pewna asymetria była, tylko nie w tym kierunku w którym założył Markus. Villar grał wyżej od Krzyżana/Szota.
Teraz Jop ma Mikulca i Jarocha. Mikulec ma większe inklinacje do ofensywnej gry niż Jaroch to się wydaje, że jest asymetria. Ten tzw wolny elektron to jest po prostu Alfaro, który średnio ma siłę biegać wzdłuż linii i ma bardziej zacięcie do gry kombinacyjnej to schodzi do środka rozegrać. Zarówno za Jopa jak i Rudego Alfaro grał w pierwszym składzie.

Możesz se polemizować ile chcesz, ale statystyk nie zakłamiesz Markusiku ile wody byś nie polał.

Co do cytowania mnie - co ma do rzeczy z kim się sprzeczałem i o czym w naszej dyskusji? I fajnie, że wyciągnąłeś to zdanie n/t Jopa - które napisałem po masowej nagonce na mnie. Jeżeli zdanie w którym piszę, że powinien dostać szansę to jedyne co na mnie znajdujesz po przekopaniu forum to faktycznie MOCNE MASZ TE HAKI Zważ też na datę posta, w momencie gdy pisałem tak wyważone posty Jop miał bodajże dopiero 1 mecz rozegrany za pasem. Już po tym jednym meczu pisałem (bo coś czułem, że może się tak skończyć), że jak wygra wszystko jak leci to powinien dostać szansę. Pisałem o możliwych 3 wygranych już po pierwszej, bo miałem mocne przeczucie, że Jop może wykręcić taki wynik. Po 3 wygranych już dużo mocniej agitowałem za jego pozostaniem (nawet zrobiłem sondę). Uważałem, że zmiana na stanowisku trenera na Rude to był błąd i się nie myliłem. W przeciwieństwie do ciebie.

Co myślał Markusik o Rude i Jopie można z resztą przeczytać w tamtym temacie, co założyłem sondę n/t zostania Jopa :

Markusik napisał(a):
Zakoduj sobie, że w obecnej sytuacji finansowej i sportowej Wisły, w której mamy w kadrze dużą grupę hiszpańskich piłkarzy, będących najważniejszymi częściami zespołu, dołożenie do tej grupy kompetentnego hiszpańskiego trenera stanowi optymalne wyjście. Bo to ten trener będzie miał największe szanse na dotarcie do nich, oraz rozwinięcie ich i wydobycie z nich maksimum możliwości. A tego dzisiaj Wisła potrzebuje, a nie kolejnych błędów polegających na zatrudnieniu słabej polskiej myśli szkoleniowej wątpliwej jakości i o wyjątkowo rzadkich sukcesach sportowych.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 08.10.2024 o godz. 22:40.
Odpowiedz cytując