willow napisał(a):

|
Stary, wszystko o czym piszesz, to są problemy poboczne. My jeszcze godzinami i dniami możemy dyskutować, gdzie powinien grać Rodado a nie powinien Sukiennicki, czy Carbo jest pod formą a Uryga rusza się jak wóz z węglem, czy Moskal jest dobrym trenerem czy marną podróbą, ale to wszystko jest mało znaczące i odciąga uwagę od głównego problemu, od którego biorą się wszystkie inne - a tym problemem jest nasz właściciel. Facet kupił sobie zabawkę, na którą go nie stać. Jak na właściciela klubu jest gołodupcem i musi to zrozumieć, schować swoje ego do kieszeni i albo znaleźć współinwestora, albo sprzedać ten klub. Ja wiem, że to łatwo się mówi itp itd... ale ja innego wyjścia nie widzę. Może gdybyśmy nie mieli długów i niższe koszty utrzymania, ewentualnie jakąś pomoc z miasta, może facet dałby radę finansowo. Ale realia są jakie są. O nie ma kasy na lepsze transfery i lepszy sztab trenerski i pewnie nie będzie miał. I wszelkie dyskusje o tym gdzie ko ma grać albo nie grać albo jak inteligentny mamy sztab szkoleniowy (bądź nie) są fajne, ale nie dotykają niestety tego podstawowego problemu.
|
Nie zgodzę się z dwóch powodów:
- to są rzeczy na które trener ma wpływ i są do naprawy
- to są rzeczy kluczowe dla gry i wyniku.
Ja wiem że bardzo wygodnie niektórym którzy teraz Ci ochoczo przytakują zamieść pod dywan sprawę kretyńskich pomysłów Moskala, ale nam realnie grozi seria której rezultatem będzie druga liga.
A kwestia tego że właściciel to pajac z kretyńskimi wizjami była już poruszona w odpowiednim temacie, nie raz i nie dwa, również przeze mnie. Na chwilę obecną tutaj zmiana jest nerealna.
Co zabawne - Moskal przyszedł tutaj bo wziął go Królewski żeby grać swoją wymarzoną "krakoską piłkę". Efekty widzimy w tabeli. Ale nie znaczy to że musimy realizować tą poronioną wizję aż do spadku.
Dlatego skupmy się na tym co realne, jest wiele klubów które funkcjonowały w historii z nienormalnym prezesem u sterów. Tylko trzeba mieć trenera który to ogarnie, a ja mam wątpliwości czy kimś takim jest Moskal...