BCGorlice napisał(a):

Jaaaasne
Może w takim razie poważny człowieku skup się na podaniu nam wielce rozsądnych i uzasadnionych powodów dla których opinia takich niepoważnych ludzi jak ja co do braku sprawozdania finansowego wiodącego statupu naszego Prezesa jest błędna.
Napisz nam dlaczego to takie naturalne, że wbrew obowiązującemu w Polsce prawu nie możemy poczytać o nieuniknionych sukcesach jakie prezes ze swoim fenomenalnym zespołem odnosił w 2023 roku.
Czekam z zapartym tchem. Z tego co widziałem nie tylko ja. Oświeć nas maluczkich i niepoważnych.
|
Nie mam pojęcia jakie są przyczyny nieopublikowania sprawozdania finansowego Synerise w KRS. Nigdzie nie napisałem, że Twoja opinia jest błędna. Jak już wspominałem, powody mogą być różne. Mogą się pokrywać z Twoją opinią (że je "ukrywa" - cytat oczywiście jak zawsze pochodzi z Twojego posta, żebyś za chwilę znowu nie postanowił mi zarzucić, że coś manipuluję). Mogą być związane z łamaniem przepisów o terminach składania sprawozdań, jak i całkowicie legalne.
W przeciwieństwie do Ciebie nie zakładam żadnego ze scenariuszy, choć z upływem czasu pakiet możliwych do zastosowania "legalnych" powodów nieopublikowania sprawozdania się kurczy, co siłą rzeczy sprawia, że prawdopodobieństwo naruszenia przepisów wzrasta. Np. miesiąc temu istniał scenariusz ogłoszenia 30-dniowej przerwy w obradach walnego, dzisiaj się już zdezaktualizował. Ale ciągle istnieją inne, z którymi miałem okazję spotkać się w praktyce, jedne zgodne z prawem (np. zmiana roku obrotowego), inne losowe (np. choroba biegłego opiniującego biegłego rewidenta), wreszcie czysto ludzkie (np. Jarkowi się nie chciało tego zrobić, bo był zajęty czym innym, a KRS ogólnie przez kilka pierwszych miesięcy od daty granicznej ma to, jak wspomniałem, w głębokim poważaniu). Oczywiście możesz też mieć rację i prezes ukrywa sprawozdanie, bo wyniki za 2023 były do d*py.