Wyświetl pojedynczy post
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.07.2024, 13:39
Witalis napisał(a):Wyświetl post
Dobra, dobra, jak na razie to ty, cwaniaczku, boisz się odpowiedzieć.
Zadeklarowałeś ludowość. Czerwoną czy brunatną? Dlaczego na koszt klubu?
Czy może jednak nie chodzi o żadne idee, tylko żeby poskakać z racami, bo podobają się światełka.
ale co ci mam odpowiedzieć?
to normalne że istnieją różne klasy ludzi, które się ze sobą ścierają w przestrzeni publicznej
dla mnie race są fajne, podkręcają atmosferę meczu, są estetycznie ładne, ale to też dla mnie pewien symbol
nie wiem dlaczego boisz się jakiejś "rewolucji", według mnie to stary świat jest na tyle mocno w odwrocie, że to stadiony piłkarskie są swego rodzaju wioską Galów w morzu konsumentów, którzy oczekują rozrywki sterylnej, obudowanej nakazami i zakazami, bez ludzi którzy ich brzydzą, gdzie będą mogli we względnym spokoju wydać pieniądze

mam wyrobione zdanie na temat przejmowania różnych środowisk, rozrywek, symboli przez ludzi których wcześniej te rzeczy nie interesowały (bo interesowała się tym "patologia", nie wypadało, poziom sportowy był słaby - brzmi znajomo? albo coś podobnego), w przeciwieństwie np. do azora nie chcę wyganiać pikników ze stadionu, bo według mnie jest na nim miejsce dla każdego, ale nie mogę nie pośmiać się z prób wszczynania moralnej paniki za każdym razem, gdy w waszych słowach brunatna hydra podnosi łeb, bo nie chce być stopniowo rugowana ze stadionu, albo kara za race to koniec świata jaki znamy

podobnie podchodzę do kwestii odpowiedzialności finansowej na linii klub-kibice, w idealnym świecie znaleźlibyśmy coś pośrodku, bo cały czas próbuję dowieść że atmosfera to część jeśli nie dochodów, to tożsamości klubu i jego mało mierzalnych aktywów, ale widocznie znaczenie ultrasów w hierarchii jest na tyle mocne, że klub woli płacić na nich kary

koniec i kropka, dziękuję za dyskusję, po lekturze Malinowskiego przeczytaj sobie np. Bourdieu, ja już kończę gadkę i wybieram się powoli na mecz. po zwycięstwo, i osobiście mam nadzieję że rac dziś nie będzie, bo nie pojedziemy sobie do Wiednia pozdro
Odpowiedz cytując