Wyświetl pojedynczy post
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.07.2024, 11:56
FraMat napisał(a):Wyświetl post
A czy pamiętasz, że spadek frekwencji wynikał też z uporu drugiej strony, a nawet z haseł typu, że kto przyjdzie na mecz może dostać w ryja?
pamiętam (ja chodziłem i nie dostałem, jeśli się boisz, już jesteś... )
w takich "negocjacjach" obie strony powinny się liczyć z konsekwencjami swoich działań i to była jak najbardziej przewidywalna konsekwencja działań Bednarza

Witalis napisał(a):Wyświetl post
PS Bronisław Malinowski dowodził, że nawet w społecznościach dzikich obowiązuje prawo, po prostu przybiera inną formę.
dziękuję że wpadłeś tu dowodzić istnienia hierarchii w społeczeństwie no więc w naszej zinstytucjonalizowanej cywilizacji jest multum sposobów wpływania na życie, w zależności od relacji siły pomiędzy podmiotami to szerokie spektrum od wpływania na instytucje od środka, aż po obywatelskie nieposłuszeństwo - w sporcie zmonopolizowanym przez UEFA (co słusznie zauważyłeś) i związki, te pierwsze środki w przypadku ultrasów są praktycznie niedostępne, dlatego wybierają inną drogę - tak grając pionkami na cudzej planszy, bo jednak powstają stowarzyszenia kibiców, lub inne mniej lub bardziej formalne organizacje, które wywierają nacisk na środowiska

możemy sobie do jutra fascynująco gawędzić o tym, które są moralnie akceptowalne, a które nie i dlaczego, ale ja to wszystko wiem, kocie. widownia z klasy średniej nigdy nie znajdzie wspólnego języka z chłopcami w krótkich portkach przez napięcia klasowe, stąd też wtręty o "robieniu biznesów" przez re re kum kum - mieszczanin czuje zagrożenie utratą statusu i kontroli tylko od dołu, silniejszych od siebie (prawa i regulacji UEFA) się boi i oddaje różne wolności w zamian za poczucie "bezpieczeństwa", przy czym bardzo często te zagrożenia musi sobie sam wymyślać (pożar, pobicia i tak dalej) i tak będziemy się siłować na rękę, prawdopodobnie do kompletnego wysterylizowania zawodowego sportu przez monopol

Cytat:
Watts, przekażcie z kumplami Wiśle darowiznę w wysokości kary + podatek od darowizn i nie ma tematu. To jedyne honorowe i pokojowe rozwiązanie.
może załóż jakąś petycję w necie, bo ja nie jestem żadnym rzecznikiem, robię to pro bono - ultrasem nie jestem. będzie to miało większą siłę przebicia niż posty, na które ja tu odpowiadam
Odpowiedz cytując