Wyświetl pojedynczy post
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.07.2024, 06:34
OnizukaTSW napisał(a):Wyświetl post

Co do sektora C - gdyby mi pasował, to bym tam chodził dalej na mecze, a nie robię tego od wielu lat, podobnie jest z moją oceną dużej części poczynań Ultra Wisły i tzw. kumatych. Uważam jednak, że zakazywanie odpalania rac jest absurdem, tak samo jak karanie kibiców za oprawy polityczne (nieważne, czy mają one wydźwięk bardziej lewicowy czy prawicowy). Ja to się w ogóle zastanawiam, czy Ty i Twój kumpel Markus na mecze chodzicie.
Karanie za oprawy polityczne - zgadzam się, to przesada, ale nie przyrównywałbym tego do rac, które koniec końców są niebezpieczne. I tak wiem, że przywołasz argument "kiedy coś się stało komuś od rac". Na tym polega polityka zapobiegania zamiast leczenia. Środowisko Ultrasów, globalnie, nie tylko wiślackie, jakby do delikatnie ująć....w trakcie meczu reaguje dość emocjonalnie + nie zakładam, żeby ktokolwiek został przeszkolony jak obchodzić się z materiałami pirotechnicznymi na imprezie masowej, na półzamkniętym obiekcie. I to nie jest ich wina. Nikt nie jest do tego przeszkolony - bo to idiotyczny, niebezpieczny pomysł.

UEFA, PZPN czy inne organy nie wprowadziły tego zakazu bo chcą na zrobić na złość środowiskom kibicowskim. Wprowadzili go, bo na tym polega minimalizowanie ryzyka. Ryzyka, że jeden Seba, jeszcze zafascynowany yellowstone`em stwierdzi, że fajnie będzie taką racą rzucić w bramkarza drużyny przeciwnej.

Mniej dyplomatycznie - nie daje się małpie karabinu.
Odpowiedz cytując