Wyświetl pojedynczy post
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.06.2024, 13:27
wolfy napisał(a):Wyświetl post
@MaLk - i dalej ten populistyczny bełkot który próbujesz wciskać jako "merytoryczmy". Tak, za 2 tys. euro można wzmocnić szrab sportowy. Bo Ty tak twierdzisz.
Nie będę nawet poruszał kwestiI specjalistów od AI, programistów etc. (a na takich pewnie nam zależy), bo to bez sensu. Ale żaden fachowiec w tak wąskiej dziedzinie jak transfery piłkarskie nie przyjdzie za takie pieniądze.
Można znaleźć kogoś lepszego niż Pasieczny? Jasne, ale do tego potrzeba wiedzy, czasu i pieniędzy. Żeby w ogóle budować siatkę skautów to musi być ktoś kto nią będzie zarządzał, rekrutował, weryfikował. Jasne, możemy sobie uakichś chłopaczków pozatrudniać, coś tam sobie popiszą, na mecze pojeżdżą - MaLk i jemu podobni będą zadowoleni. Pozorowane ruchy.
Ech, naprawdę się starałem.

Wyjaśnię więc tylko jedno. To nie jest tak, że piszę sobie a muzom. Akurat w ostatnim czasie miałem okazję mocno poznać rynek skautów ze względu na potrzeby rekrutacyjne, więc wiem jakie stawki tam chodzą względem jakich kompetencji. Ale oczywiście nie musisz mi wierzyć. Możesz sam sobie wyszukać w google. Znajdziesz np. wpis z tego sezonu, w którym mowa jest o stawkach 5-10 tys. zł dla skauta na poziomie ekstraklasy i 2 tys. zł w niższych ligach. Oczywiście, tu też nie musisz wierzyć i możesz trochę pożyć we własnym świecie, w którym albo się wyda na dział skautingu setki tysięcy złotych, albo nie ma sensu nic robić.

Te 2 tys. euro na m-c na rękę dla Omraniego to w praktyce równowartość zatrudnienia nie jakiegoś chłopaczka, ale doświadczonego skauta na poziomie ekstraklasowym. Czy to byłby pozorowany ruch czy istotne wzmocnienie na tle obecnych zasobów naszego skautingu odpowiedz sobie sam.

Cytat:
Dlatego powtórzę - uprawiasz populistyczny bełkot. "Nie dawajmy na TVP, tylko na dzieci chore na raka". "Zamiast wydawać na czołgi, dajmy na edukację (jeszcze przed 2014)". "Po co nam CPK, ile laptopów do szkół...".
Jedyny populizm znalazł się w tym porównaniu. Dlatego że ja nigdy nie pisałem, żeby nie wydawać pieniędzy na piłkarzy. Pisałem tylko, żeby oprócz tego, zamiast wyrzucać każdy dostępny grosz wyłącznie na piłkarzy, na "okazje" wysokiego ryzyka i o z góry wiadomych dużych wadach, spróbować inwestować także we wzmocnienie pozostałych działów.

Cytat:
Ludzie inteligentni i dojrzali wiedzą że potrzeba i tego, i tego. I wojska, i szpitali.
Brawo, znowu zaczynasz rozumieć o czym pisałem (tyle że nie potrafisz przyznać, że miałem rację, bo to nie przejdzie Ci przez klawiaturę).

Że mając 44 piłkarzy w kadrze i 2 skautów, ale może lepiej byłoby ostatnie grosze wydać na trzeciego skauta, który coś tam ogarnia, a nie na 45 piłkarza, który do dyspozycji będzie miesiąc, o ile w ogóle się odbuduje.

Cytat:
Idioci i populiści używają post factum tezy jak to można by było lepiej wydać te pieniądze.
Ocena post factum to najważniejsza część analizy, panie analityku. Wychodzi na to, ze analitycy to głównie idioci i populiści, Twoim zdaniem, oczywiście.

Inna sprawa, że nie odbieram tej, absolutnie nie adpersonalnej, uwagi osobiście. Pisałem o tym w momencie, kiedy Omrani był zatrudniany, a nie post factum. Jeśli nie wierzysz - użyj wyszukiwarki na forum.

Cytat:
Przeszkody w rozbudowie działu sportowego są przede wszystkim nie natury finansowej. Rekrutacja na niektóre stanowiska może trwać długo, bo jest mało specjalistów. Można oczywiście zrobić skauta dyrektorem Sportowym i mieć wywalone - chcieliście to macie, jest dyrektor, on odpowiada. Tyle że my już wiemy na pewno że to nie jest właściwa droga.
Jedyną osobą, która tutaj całą sprawę sprowadza do zatrudnienia dyrektora sportowego, jesteś Ty. Ja piszę o wzmocnieniu działu sportowego o doświadczonego skauta w czasie, gdy dział ten miał swojego dyrektora, ale i ogromne braki personalne w części skautingu tradycyjnego.

Teraz nie mamy ani dyrektora, ani zasobów w skautingu, ani pieniędzy wypłaconych Omraniemu, ani wyniku, ale to już inna sprawa. Lepiej tego nie analizować, bo historię analizują tylko idioci i populiści

Cytat:
Co do Sobolewskiego, to nie jest to nowy gość i od razu było widać że próbujemy kwadratowy klicek wcisnąć w okrągły otwór. Dlatego pisałem - uwaga - że w tak krótkim okresie czasu oceniam zmiany w GRZE, nie WYNIKI. Ale co tam.
Uf, na szczęście czegoś takiego nie było widać przy Rude ani przy Brzęczku. No trzeba było im jednak dać te 5-9 lat.
Odpowiedz cytując