|
Problemem nie są Goku czy Sapała.
Oczywiste jest dla mnie, że Sapała u nas zawiódł - tyle, że w innym klubie przy innym trenerze mógłby być reżyserem gry.
Podobnie z Goku - przy innym trenerze, w innym miejscu - mógłby być kimś kto ciągnie całą grę ofensywną. Ba - za czasów Sobola często to robił.
Wiele zależy od trenera, jego koncepcji. Sapała trochę świata zwiedził, grał w ESA w Rakowie, robił z nim dobre wyniki, wcale się nie dziwię jeśli chłop jest sfrustrowany grzaniem ławy w Wiśle i nie jest w stanie pokazać pełni swoich umiejętności.
Goku nagle został zepchnięty z piedestału, brakowało mu pewności siebie, widać to było po jego każdym zagraniu. Trener ma na to wpływ. Gdyby Goku czuł wsparcie trenera mogłoby być inaczej. Podobnie z resztą oceniam grę Villara w ostatniej rundzie.
To są tylko przykłady. Wcale nie twierdzę, że na pewno by zagrali świetną rundę, często wahania formy są pokłosiem życiowych sytuacji czy złego prowadzenia się. Nie wnikam. Po prostu przy innym trenerze niekoniecznie graliby Ci sami ludzie. Jak ktoś czuje zaufanie trenera to po prostu gra inaczej, niż jeśli wchodzi w końcówce z hasłem z tyłu głowy 'ostatnia szansa'.
Dajmy teraz Moskalowi popracować. W spokoju, ma cały obóz przygotowawczy, niech sobie tą drużynę poukłada po swojemu.
Co do transferu Sukiennickiego ze SSW - jestem bardzo za. Uważam to za świetny transfer. Niezależnie od tego czy wypali czy nie. Młody facet, ambitny i pewny siebie ( jak nie dostawał szans to nie bał się od razu zejść dwie ligi niżej dla regularnych występów) rozegrał w poprzednim klubie wszystko od deski do deski jak leci, m. in. na nim opierano drużynę, która awansowała do 1 ligi. To jest gotowy materiał na wejście poziom wyżej. Do ulepienia. Oczywiście, zawsze jest szansa niewypału - wiadomo kontuzje, życiowe zakręty, czasem ktoś bardzo szybko osiągnie swój sufit, inny wejdzie do zespołu w którym się po prostu nie zaaklimatyzuje, będzie nielubiany etc. Moim zdaniem w tym wypadku ta szansa została marginalnie zminimalizowana. Mogę z ręką na sercu przyklasnąć temu ruchowi.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 05.06.2024 o godz. 09:11.
|