Cytat:
|
Trener Tułacz jest w Puszczy od 9 lat. Potrzebował 6 sezonów w 1 lidze, żeby awansować do ekstraklasy. W tym czasie pracował nad niezapomnianym "stylem" Puszczy i doborem odpowiednich zawodników. Wisła mogłaby podążyć drogą Rakowa lub Puszczy, ale to wymaga wymiany kadry (doskonale wiemy, że najlepiej nam to nie wychodzi). Nie na artystów (w Rakowie był tylko jeden), ale zawodników, którzy zapierniczają i walczą, z odpowiednimi warunkami do rąbania drewna.
|
Drogi Puszczy w 100% nie powielimy i to jest oczywiste (choć i tam po sezonie 2020/2021 dokonano rewolucji w kadrze, która mało nie skończyła się spadkiem), tak samo jak nikt w Wiśle nie da tyle czasu trenerowi, co dostał Tułacz czy Papszun. Bardziej mi chodzi o wskazanie sposobu, w jaki powinna być budowana kadra - zawodnicy ambitni, nieźli fizycznie, chcący się w Wiśle wybić - nawet z mojej rozpiski kilka postów wyżej wynika, że mamy też piłkarzy o innej charakterystyce
A i koszty nie muszą być powalające - w Puszczy w sezonie 19/20 i 20/21 zdecydowana większość piłkarzy zarabiała kwotę czterocyfrową, a niejaki Jose Embalo poszedł tam, gdzie dostał więcej kasy - do Olimpii Grudziądz. Tam nie zrobiono kominów płacowych, tam dalej drużyna jest niskobudżetowa - tam większość piłkarzy w mojej opinii prezentuje indywidualnie poziom najwyżej pierwszoligowy, i to dolnej części tabeli. Ale mają trenera, który ułożył ich w logiczną całość. U nas aż takiej różnicy w Wiśle by nie było (choćby przez to, że trener by nie miał tyle czasu), ale naprawdę chyba nas nie przerasta znalezienie polskiego trenera, który ogarnąłby 1 ligę? Ojrzyński akurat dobrze mi pasował pod to, na czym się musimy skupić - walka, defensywa, dążenie do celu