Wyświetl pojedynczy post
wierność83
Senior Member

Od: 11.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.05.2024, 11:18
Cytat:
Wszystko się da zracjonalizować, jak nas uczy historia. Koniec końców jednak, kręgosłup się ma, albo się go nie ma.

Kasa przychodzi i odchodzi i do Wisły też kiedyś przyjdzie, nawet jak nie dziś. Natomiast to, kim człowiek decyduje się być swoim krótkim czasie i jak zapisze swoje imię w pamięci potomnych, decyduje się tylko raz. Cieszę się więc, że z Wisły mogę być dumny bez konieczności chodzenia na moralne kompromisy z samym sobą gdy idę na stadion, nawet i bez mistrzostwa Polski w tym sezonie. Z tego powodu też, nie uważam, żeby wybór źródeł finansowania dla Wisły pod kątem etycznym i patriotycznym (wizerunkowym - jak kto woli) był ".......eniem". Zwłaszcza w sytuacji, w której Polska jest w 2024 roku, gdzie tego typu jednostkowe wybory mają realny wpływ na życie nas wszystkich i na przyszłość naszych dzieci. Cegiełka do cegiełki.

Również z tego samego powodu - co do petrodolarowych klubów Premier League - osobiście nie oglądam, bo uważam to za dość obrzydliwe, co się porobiło z piłką nożną na poziomie europejskim. Tak samo, jak i poprzedniego mundialu. Ktoś to nazwie święto*****wością, a ktoś inny moralnością, dla mnie osobiście, znajomość kulisów jest zbyt przygnębiająca, żeby się taką rozrywką w piątkowy wieczór cieszyć. Jest to moja subiektywna opinia, ale sądzę, że nie jestem jedyną osobą, która w społeczności ma podobne zdanie.
Idąc tym tokiem to musiałbyś zrezygnować z 90% rzeczy w życiu.. Bo jakiś film w kinie ma takie, a nie inne finansowanie, bo jakaś marka samochodu obchodzi normy, bo jakieś ciuchy są robione przez małe rączki w Azji, bo właściciel klubu PL jest z takiego, a nie innego kraju, bo mistrzostwa były organizowane w danym kraju... itp. itd. Człowiek by musiał wegetować, bo zawsze coś znajdziesz.

Niestety całe życie to odcienie szarości, mało jest 0/1 sytuacji, nie zawsze Cię stać na kaprys wyboru. Królewskiego osądzi przyszłość, może już ta najbliższa, jak Wisła będzie wyglądać w nowym sezonie, bez awansu prawdopodobnie, z ogromną dziurą budżetową. Zaszarżował, licząc na awans w tym sezonie. I jeśli wybór jest MADA w Wiśle vs Wisła w ogonach 1 ligi bez pieniędzy, to sorry, ale przymknę oko na tą reputację. Bo jak wiele razy, i tu trzeba coś wybrać. Oby koniec końców takie alternatywy jednak nie było.

A pisanie, że "sobie znajdą zabawkę inną" jest bez sensu i jest zwykłym racjonalizowaniem sobie sytuacji. Po pierwsze jak znajdą to Lechia może być w dużo atrakcyjniejszej pozycji, np. w ESA i będzie jej łatwiej o nowego właściciela, po drugie może przez te 2-3 lata klub się wzbogaci i sprzedadzą go komuś lepszemu, po 3 - poszli do Polski bo tu masz stosunkowo niską barierę wejścia w piłkę pod względem kosztów, a znakomite okno wystawowe. To raczej nie pułap finansów żeby weszli w klub do Holandii czy Belgii.
Ostatnio edytowane przez wierność83 : 12.05.2024 o godz. 11:23.
Odpowiedz cytując