Kolejne kamyczki do ogródka mitomana:
1. Jaro w południe twierdzi, że znaleźliśmy kogoś pokroju Igbekeme (tzn. on mówi, że znaleźliśmy ale to ani on, ani AI nie znalazło, tylko Rude go polecił), gościu rok nie grał i o dziwo okazało się, że nasz sztab medyczny zaopiniował go negatywnie.
Wow, cóż za jebany rollercoaster
2. Nie ma kasy na nic, na pensje też a ściągamy szrot kolejny. Ściągamy kogoś w miejsce Sapały, po to żeby się okazało, że ma kontuzję/nie ma formy i będziemy zaraz ściągać w to miejsce kogoś kolejnego - bogaty i dobrze zarządzany klub
3. Może czas zacząć rozwijać piłkarzy. Nie oszukujmy się, że np. taki Sapała nie ma umiejętności wystarczających na I ligę
4. Zarobki. Nie wiem na ile wiarygodna jest ta lista:
https://salarysport.com/pl/football/...a-krak%C3%B3w/
ale chyba bardzo wiarygodna, bo Jaro twierdzi, że obecnie płacimy ponad 900 tys zł miesięcznie na pensje. Takze to by się pokrywało plus minus z tym zestawieniem z 2023 roku
Goku - 68 tys miesięcznie
Uryga - 52 tys
Eneko i Junca oraz Fazlagic - 50 tys
Alfaro - 45 tys
Sapała przyszedł się odbudowywać i też dostał 45 tys
Colley - 45 tys - w sumie jak na gadanie, że on nam tak zawyża budżet płacowy to wcale jakoś się nie wyróżnia...
Raton, Rodado, Baena, Villar - po 40 tys
Żyro - który przyszedł się odbudowywać 40 tys
No i dalej już jest normalnie, Łasicki i Carbo około 20 tys. Także już normalne pensje.
Duda niecałe 5 tys, także tutaj aż za mało, szkoda chłopaka. I tak samo te Olejarki, Gogóły, Brody, to są pensje na poziomie około 5 tys. Nawet Biegański miał niewiele, 10 tys
Jak się zestawi te nazwiska, to np ju wcale tak nie boli Broda i Biegański, zarabiali mało a na pewno Raton nie jest lepszy od nich o 5-10 razy żeby zarabiał o tyle więcej.
Czyli tak na prawdę mamy tutaj przepłaconego bramkarza, który niewiele przerasta Brodę, a płacowo przerasta ogromnie = szkoda kasy na niego.
I tak by można wymieniać.
Kolejna sprawa:
I liga
Cytat:
|
W pierwszej lidze natomiast najlepsi piłkarze mogą liczyć na zarobki rzędu 20-25 tysięcy a średnia stawka piłkarzy około 12 tysięcy złotych.
|
Ekstraklasa
Cytat:
|
Średnie miesięczne wynagrodzenie w Ekstraklasie oscyluje wokół 20-30 tysięcy złotych
|
Ja jestem ....a w szoku.
Porównania:
Raton - 40 tys
Kovacevic z Rakowa - 53 tys. Jak już jesteśmy przy Rakowie, Tudor - 48 tys, Jean Carlos 45 tys, Arsenic - 40 tys, Lederman - 32 tys,
Tobiasz z Legii, cienki bo cienki ale pewnie Ratona by wciągnął nosem - 21 tys. Jak już jesteśmy przy Legii to, Wszołek - 60 tys, Slisz 52 tys, Kun 40 tys
Lech: jest przepłacony ale też by się znaleźli Sobiech, Murański, Marchiński na spokojnie w naszym zasięgu
Jaga: Taras Romańczuk - 52 tys, Imaz - 44 tys. Ogólnie wydają na płace 11,5 mln więc na spokojnie byśmy udźwignęli ich skład płacowo i np teraz mieli 5 czy 10 pkt przewagi nad 2-gim zespołem w I lidze.
Śląsk, to samo co Jaga.
Sracovia: Glik - 64 tys, budżet też jak Jaga czy Śląsk, 11 mln zł.
Warta Poznań 7,7 mln zł
Piast 11,5 mln: Jorge Felix - 44 tys, Kądzior - 72 tys, Chrapek i Dziczek - 40 tys,
Zagłębie Lubin 13 mln budżet płacowy ale ogólnie każdego z ich piłkarzy moglibyśmy mieć u nas bo nie ma tam kominów płacowych względem naszych możliwości: Wdowiak i Nalepa po 40 tys - i to jest ten klub wspierany przez miasto co często mówi Jaro. Szkoda, że jak widać politykę finansową mają normalną, mimo wsparcia nie przepierdalają tej kasy na przepłacanie.
Zabrze, budżet niecałe 11 mln. Na każdego od nich nas stać, nawet na Podolskiego - 84 tys
I liga
Lechia: budżet niecałe 9 mln. Tam nawet przepłacony Kuciak, który ma pewnie jeszcze pensję poekstraklasową zarabia "raptem" 92 tys = Fernandez na kontrakcie ekstraklasowym 130 tys. nie zawyżyli ogólnego budżetu do 9-10 mln. Kilku tam zarabia podobnie jak u nas, reszta "grosze"
Płock, budżet 7 mln, stać nas tam na wszystkich. Sekulski i Szwoch zarabiają najwięcej, po 40 tys
Podbeskidzie 5,4 mln. Jodłowiec zarabia najwiecej 32 tys
Wnioski:
- jestem załamany
- wierzyłem jak idiota w kłamstwa takich łajz jak Królewski czy Markus. Kłamali następująco:
- nasi Hiszpanie to zarabiają mało. Nie da się ściągnąć lepszych piłkarzy niż oni, bo każdy chce zarabiać dużo więcej. Nie da się ściągać Polaków bo są przepłacani, za drodzy.
- przepłacamy szrot piłkarki z Hiszpanii i nie tylko. Przepłacamy za wszystkich i za wszystko. Kalekom jak Żyro czy Sapała, dajemy na dzień dobry po 40 tys.
- przepłacamy szrot piłkarski, u nas w I lidze trzeci świat piłkarski z Hiszpanii, zarabia tyle samo lub więcej niż sprawdzony Imaz
- my nawet jak okroiliśmy budżet i oszczędzamy to płacimy jak w ekstraklasie - oczywiście nie tyle co najlepsi gracze w eklapie mają ale z każdego klubu z eklapy moglibyśmy wyjąć kilku graczy lub znaczną część
Powiem tak, żałuję, że to co się zobaczył, to już nie da się odzobaczyć. Jeden .......ony kryminał dzieje sie na naszych oczach.
Chaotycznie to ułożyłem ale ręce mi opadły jak te wszystkie liczby przed oczami miałem. Dramat.
Królewski to zwykły oszust. On ma wszystko wyliczone pod manipulacje, np zaległości w wypłatach średnio sięgają do 1,5 miesiąca - czyli tak jak pisał MaLk tych najtańszych można opłacać regularnie, a najdroższym płacić co pół roku ale średnio wyjdzie, że zaległości na 1,5 mies.
Pytanie po co on tych młodzianów ściąga do Wisły? Może po to żeby im płacić mało = średnio na pensje wydajemy 33 tys a nie 50 tys.