|
Senior Member
Od: 08.2005
|
|
Wywiad z Żyro w goal.pl
https://www.goal.pl/1-liga/michal-zy...edzie-wymowek/
Cytat:
- Pierwszy rok w Wiśle grałem na zastrzykach i tabletkach przeciwbólowych. W tamtym sezonie miałem rozmowę z trenerem Sobolewskim. Wiedziałem, że Szymon Sobczak będzie dostawał więcej szans. Miałem świadomość, że nie będę dostawał zbyt wielu minut. Wtedy podjąłem decyzję, żeby zrobić porządek ze swoim zdrowiem - opowiada piłkarz Wisły Kraków Michał Żyro.
Marcin Ryszka: Ciężko zacząć inaczej, jak zdrowie?
Michał Żyro: Bardzo dobrze. Zgodnie z ustalonym wcześniej planem, po obozie dołączyłem do treningów z drużyną. Kolano reaguje świetnie. Z dnia na dzień będziemy dokładać obciążenia treningowe. Jestem bardzo pozytywnie nastawiony i nie mogę się doczekać następnych dni. Myślę że do końca tego tygodnia będę już na takim etapie, że będę mógł rywalizować o miejsce w składzie i będę w pełni do dyspozycji trenera.
- Obóz w Turcji przepracowałeś indywidualnie?
- Tak jest. Rytm treningowy miałem dokładnie taki jak drużyna. Kiedy trenowaliśmy, ja ćwiczyłem z boku, kiedy była regeneracja, tak samo jak reszta, oddawałem się zabiegom. Duży nacisk kładliśmy na bieganie ze zmianą kierunku, żeby jak najlepiej dostosować kolano do obciążeń. Ciężko pracowałem żeby wrócić do wysokiej dyspozycji. W dni kiedy chłopaki rozgrywali sparingi, treningi były zawsze intensywniejsze. Do tego siłownia, żeby tam też mocno ładować siłę. Na pewno dobrze spędzony czas.
|
To jest ciekawe:
Cytat:
- Po niezłym początku w Wiśle później było dużo słabiej. Z perspektywy czasu jesteś w stanie powiedzieć dlaczego?
-Już wtedy niestety odzywało się moje kolano. Chłopaków którzy mieli swoje problemy zdrowotne było sporo ale staraliśmy się tym jakoś zarządzać. Sam Luis Fernandez grał wtedy na lekach przeciwbólowych. Wpadliśmy jako cała drużyna w taki marazm, z którego nie potrafiliśmy wyjść. Myślę że w drużynie nie było też wystarczającej jakości. Teraz jest zupełnie inaczej. Sama gra na treningu to ogromna przyjemność, bo widzi się po prostu duże umiejętności tych zawodników.
|
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 08.02.2024 o godz. 16:19.
|
|